Kosmokurs houdt het voor bekeken: Tegenslag voor Russische ruimtetoerisme

In Rusland heeft het bedrijf Kosmokurs, dat zich specialiseerde in het aanbieden van ruimtetoerisme, zijn activiteiten gestaakt. Dat heeft het Russische persbureau RIA Novosti gemeld. Pavel Poesjkin, oprichter van Kosmokurs, maakt gewag van een aantal onoverkomelijke hindernissen die het de onderneming onmogelijk hebben gemaakt om zijn plannen ten uitvoer te brengen.

Kosmokurs, gevestigd in de innovatiestad Skolkovo, was het eerste Russische bedrijf dat zich in ruimtetoerisme had gespecialiseerd.

Spacex en Blue Origin

Pavel Poesjkin richtte zijn particuliere ruimtevaartbedrijf zeven jaar geleden op. Hij erkent daarbij geïnspireerd te zijn door het vroege succes van Amerikaanse bedrijven zoals Spacex en Blue Origin in de Verenigde Staten, die door de miljardairs Elon Musk (Tesla) en Jeff Bezos (Amazon) werden opgericht.

Kosmokurs had gehoopt om tegen het midden van dit decennium in staat te zijn toeristen naar de ruimte te sturen. Het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos hechtte aan het ambitieuze plan van Poesjkin vier jaar geleden zijn goedkeuring.

Kosmokur zou jaarlijks 115 missies willen voorzien, waarbij een ruimteschip met een professionele kosmonaut zes passagiers ongeveer vijf minuten gewichtloosheid zou kunnen laten beleven. Op die manier zou Kosmokur jaarlijks ongeveer zevenhonderd burgers een reis naar de grens van de ruimte aanbieden.

Deelnemers moesten daarvoor wel een bedrag tussen 200.000 dollar en 250.000 dollar betalen. Poesjkin mikte met zijn aanbod vooral op buitenlandse klanten.

Kosmodroom

In samenwerking met de Scientific and Production Association of Automatics van Roskosmos werkte het bedrijf aan de ontwikkeling van een herbruikbare raket die voor de ruimtereizen zou kunnen worden gebruikt.

Kosmokurs wou bovendien in de regio Nizhny Novgorod een kosmodroom bouwen. Daar moesten de lanceringen gebeuren. De kosmodroom moest over twee jaar klaar zijn, maar zou uiteindelijk grote problemen opwerpen. Het bleek volgens Poesjkin immers onmogelijk om met de lokale autoriteiten een akkoord te vinden dat de bouw van de noodzakelijke infrastructuur zou garanderen.

Daarnaast bleek het bedrijf ook niet in staat te zijn om bij het Russische ministerie van defensie de vergunningen te krijgen die nodig waren om het ontwerp van de suborbitale toeristische raket te laten goedkeuren.

Door het stopzetten van het bedrijf dreigen een 50-tal gespecialiseerde medewerkers hun baan te verliezen. Roskosmos zou echter bekijken of het mogelijk zou zijn de werknemers over te nemen en voor een aantal eigen projecten in te zetten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20