Koreaanse techgigant krijgt goedkeuring van China om chiptechnologie over te nemen

Chinese toezichthouders hebben de overname van de Nand-geheugeneenheid van Intel door Koreaans bedrijf Hynix goedgekeurd. De overname kost de Koreaanse chipfabrikant zo’n 9 miljard dollar, maar daarmee is ineens de weg vrijgemaakt voor een fusie. Dat zal de positie van Azië op de snelgroeiende geheugenmarkt moeten versterken.

De toestemming voor de overname werd gegeven door de overheidsdienst voor marktregulering. Dat meldt het antitrustbureau op zijn site. Hynix kreeg eerder al toestemming van Amerikaanse en Europese waakhonden, en de instemming van China was het laatste puzzelstukje dat het Koreaanse bedrijf nodig had voor zijn grootste overname ooit.

Hynix wil zijn positie als de tweede grootste producent van Nand-geheugen, een geheugensysteem dat gebruikt wordt in servers en smartphones, verstevigen. De allergrootste speler blijft voorlopig Samsung Electronics. Beide bedrijven investeren echter miljarden in de uitbreiding van hun capaciteit en de verbetering van hun technologie, in de hoop dat snellere en betere chips zullen leiden tot een exponentiële groei van de vraag. Ondertussen krijgt Intel middelen om te investeren in zijn sneller groeiende activiteiten op het gebied van computerlogica.

Verdere plannen

Hynix zal 7 miljard dollar betalen in de eerste fase van de deal en de rest tegen maart 2025. Hynix zal Intels fabriek in Dalian, China, overnemen. Hierdoor zal haar marktaandeel voor flashgeheugencomponenten tot meer dan 20 procent stijgen, berekent onderzoeksbureau TrendForce. Hynix hoopt zijn inkomsten uit flashgeheugen dankzij de overname meer dan te verdrievoudigen in de komende vijf jaar, zei CEO Lee Seok-hee vorig jaar.

“SK Hynix zal zijn concurrentiepositie op het gebied van NAND-flash en SSD verbeteren door het resterende integratieproces na de fusie voort te zetten”, zei het Koreaanse bedrijf in een verklaring.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20