Koning cash verliest zijn greep op de troon: 6 procent van de Belgen heeft nooit contanten op zak

Door de coronacrisis zijn onze betaalgewoontes drastisch veranderd. Sinds die pandemie moet cash geld meer en meer terrein prijsgeven aan elektronische betaalopties. Vooral contactloos betalen is aan een stevige opmars bezig.

De manier waarop we betalen, zal nooit meer hetzelfde zijn. Tijdens de coronacrisis zijn onze betaalgewoontes enorm gewijzigd. Zo doen we nu almaar vaker een beroep op elektronische betaalopties, leert een bevraging van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in samenwerking met de bankenfederatie Febelfin bij 1.115 landgenoten. Daaruit blijkt dat de Belg nu gemiddeld 55 euro cash geld op zak heeft. Voor de start van de coronacrisis was dat nog 62,2 euro.

Het onderzoek leert ook dat 84 procent van de respondenten nu de voorkeur geeft aan digitale betalingen. Slechts 59 procent zei de laatste week nog een aankoop in contanten te hebben betaald. Voor de gezondheidscrisis was dat nog 79 procent. Koning cash verliest dus zijn greep op de troon.

Contactloos betalen

Ook contactloos betalen is intussen goed ingeburgerd. Zo’n 75 procent van de Belgen geeft aan minstens een keer betaald te hebben zonder de kaart in een betaalterminal te steken. Ter vergelijking: voor de start van de coronapandemie kwam dat cijfer uit op 47 procent.

De toegenomen populariteit van contactloos betalen is onder meer te danken aan een versoepeling van de regels in 2020, naar aanleiding van de pandemie. Er werd toen beslist om de limiet voor contactloos betalen te verhogen van 25 tot 50 euro. Het zogeheten cumulatieve limiet steeg dan weer van 50 naar 100 euro.

Mobiele betalingen

Tot slot hebben de VUB en Febelfin ook hun licht laten schijnen over mobiele betalingen. Dergelijke betaaloplossingen zijn voornamelijk populair bij jongeren. Vier op de tien van hen maken gebruik van de smartphone of een zogenaamde wearable om betalingen te verrichten. 46 procent van de 16- tot 24-jarigen zegt al betaald te hebben met een wearable. 44 procent heeft al minstens een keer een transactie voltooid door een qr-code te scannen.

Kans is zeer groot dat elektronische en digitale betaaoplossingen nog meer aan populariteit zullen winnen. Meer en meer bedrijven spitsen zich immers toe op alternatieve manieren om te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om te betalen met behulp van een chip in de hand.

Ook de federale regering draagt zijn steentje bij. Zo moeten de handelaars voortaan minstens één elektronische betaaloptie aanbieden. Al zijn die nog niet allemaal op de kar gesprongen, leert een onderzoek van de betaalspecialist CCV. Zo weigert 22 procent van de handelaars die nog geen elektronische betaaloplossing in huis gehaald hebben om dat nu wel te doen.

Meer