Komt er een nucleaire ‘instapwet’?

De discussie over de sluiting van de huidige kerncentrales lijkt beslecht. In Le Soir hees Georges-Louis Bouchez (MR) maandag de witte vlag: neen, hij zou de regering niet laten vallen als de twee laatste centrales dichtgaan, zo stelde hij tussen veel lawaai door.

  • En zo lazen ze het binnen Vivaldi ook: “De MR heeft dus haar aftocht aangekondigd”, is bij een minister te horen. Dat neemt niet weg dat het een uiterst vervelend dossier blijft voor de coalitie: net nu gascentrales bouwen, het kan niet op een slechter moment komen, zo beseft men. Maar dat een coalitiepartner daar maar blijft stampij rond maken, is extra vervelend.
  • Als rookgordijn voor haar aftocht, legde de MR een ander idee op tafel: nieuwe centrales. Die zouden volgens Bouchez een antwoord kunnen zijn op de uitdagingen die er komen rond klimaat en CO2-uitstoot. Alleen één probleem: de huidige wet voorziet een totale uitstap uit kernenergie in 2025 voor heel het land.
  • En Bouchez wees er fijntjes op dat hij geen meerderheid ziet om die wet te wijzigen, enkel cdH, DéFI en N-VA zouden hem kunnen helpen. Geen Open Vld dus.
  • Maar bij de Vlaamse liberalen waren ze er als de kippen bij om een oud voorstel van Christian Leysen (Open Vld) af te stoffen: kleine, veilige centrales zijn wél een optie, zou klonk het bij Egbert Lachaert, de Open Vld-voorzitter.
  • Dat betekent uiteraard dat de huidige wet moet worden aangepast. N-VA-energiespecialist Bert Wollants diende meteen een voorstel in, in de Kamer, om de wet aan te passen: daarmee daagde die uit om de liberalen daad bij hun woord te laten voegen.
  • De kans is erg klein dat Open Vld en MR meegaan in het voorzetje van de oppositie. Maar tegelijk zou het concept van nieuwe, kleine centrales een perfect glijmiddel kunnen zijn voor de coalitie: een “werkgroep” of een “taskforce” zou dan die nieuwe methode van nucleaire reactors “kunnen onderzoeken”, en op die manier de zaak op de lange baan schuiven, maar een mooi argument kunnen vormen voor de liberalen in de toekomst, om minstens in komende debatten zich staande te kunnen houden.
Meer
Mijn Volglijst

AB InBev presenteert groeidoelstelling middellange termijn

06/12/2021 06:06

(ABM FN) AB InBev heeft in aanloop naar zijn beleggersdag vandaag een groeidoelstelling voor de middellange termijn afgegeven. 

De komende jaren streeft AB InBev naar een autonome groei van de EBITDA met 4 tot 8 procent.

Vandaag zal de brouwer het verder hebben over de digitalisering en monetarisering van het ecosysteem van AB InBev, de optimalisering van haar activiteiten en het creëren van een duurzamere en inclusievere toekomst.

Door: ABM Financial News.pers@abmfn.beRedactie: +32(0)78 486 481

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20