Koen Geens (CD&V) ‘verwacht’ perspectief op sociaal contact

In De Ochtend op Radio 1 blikte vicepremier Koen Geens (CD&V) vooruit op de Nationale Veiligheidsraad van woensdag. ‘Het zou mij sterk verbazen als we straks geen perspectief op sociaal contact brengen’, zei hij. Hij maakte ook bekend dat het reproductiegetal verder gezakt is.

Voor het eerst start de vergadering om 9 uur ’s morgens, en niet om 14.30 uur zoals gewoonlijk. Zo moeten nachtelijke toestanden, zoals bij de vorige Nationale Veiligheidsraad, vermeden worden. Toch maakte vicepremier Koen Geens duidelijk dat het geen ‘walk in the park’ zal worden. ‘De vergadering zal eindigen tussen 12 uur en véél later. Maar 22 uur is zeker niet het plan’, zei hij. Op de Nationale Veiligheidsraad verzamelen de federale regering, de deelstaten en de wetenschappers.

Volgende maandag staat de heropstart van alle winkels op de planning, als de Nationale Veiligheidsraad groen licht geeft. Volgens Geens zitten de cijfers op dat vlak mee. ‘Er zijn drie belangrijke criteria: de afname van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames, de bezetting van intensieve zorgen en het reproductiegetal.’ Momenteel ligt dat getal op 0,53. Aan het begin van deze week maakte het Crisiscentrum nog bekend dat de besmettingsgraad was gezakt tot 0,6.

‘Snakken zelf naar contact’

Ook sociaal contact zal op tafel komen. De laatste weken stak de kritiek op dat de economie het haalde op sociaal en mentaal welzijn. Nochtans blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent dat de motivatie om de maatregelen te blijven opvolgen stelselmatig daalt. ‘We zijn ons zeer bewust van die behoefte die bij de burgers leeft. Het zou mij zeer verbazen als we straks geen beperkt perspectief bieden, want ook wij snakken naar sociaal contact’, gaf Geens toe.

In ieder geval blijft het een moeilijke evenwichtsoefening. Als de Nationale Veiligheidsraad al iets aankondigt over sociaal contact, dan zal het om een kleine toegeving gaan. Verwacht u niet aan familiefeesten en ruime bijeenkomsten met vrienden. En zoals altijd blijven de maatregelen onder voorbehoud van de cijfers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20