Klimaatverandering bedreigt voortbestaan van Londens kerkhof waar Karl Marx en George Michael liggen

Ook het Verenigd Koninkrijk voelt de gevolgen van het veranderende klimaat. Het wordt warmer in Londen, en dat maakt soms onverwachte slachtoffers. Laatste in dat rijtje: het befaamde Highgate Cemetery, waar ronkende namen als Karl Marx en popster George Michael hun laatste rustplaats kregen.

Wie vandaag door het kerkhof wandelt, ziet overal sporen van de impact van het zachtere klimaat, meldt persagentschap AFP. Sommige grafstenen zijn met veiligheidslint afgespannen omdat ze onstabiel zijn geworden. De kleibodem wordt er almaar onstabieler door een toename van regenval en oprukkende planten en bomen die weliger tieren. Tot slot veroorzaken de steeds frequentere stormen heel wat schade.

Een bijkomend probleem zijn allerhande schimmels die niet meer kapot vriezen en daardoor de bomen op het domein aantasten. Vorig jaar sneuvelde daardoor een 200 jaar oude libanonceder, die in het hart van het kerkhof stond.

Lees ook: Engeland wordt wijnland dankzij bankiers op druivenjacht

De organisatie die instaat voor het onderhoud van het kerkhof, de Friends of Highgate Cemetery, zijn dan ook koortsachtig op zoek naar een oplossing. Ze schreven een wedstrijd uit voor landschapsarchitecten. Die moeten een plan uittekenen dat het kerkhof van de ondergang redt.

Verzakte grafstenen in Highgate Cemetery – Jürgen Schwenkenbecher  / Picture Alliance

‘Het plan moet de komende 20 jaar overspannen en gedurende die tijd zal het klimaat alleen maar verder opwarmen’, zegt Martin Adeney, voorzitter van de Friends of Highgate Cemetery. Er zullen andere bomen moeten aangeplant worden die beter bestand zijn tegen het veranderende klimaat.

George Michael en Karl Marx

De inzet is niet gering. Er worden nog steeds mensen begraven op het kerkhof. In 2016 kreeg popster George Michael er zijn laatste rustplaats in een anonieme tombe.

Lees ook: Boris Johnson lanceert strategie voor zijn ‘groene industriële revolutie’

Maar het kerkhof is ook een toeristische trekpleister. Jaarlijks zakken zo’n 100.000 mensen af naar Highgate Cemetery. Over de voorbije 7 jaar is er sprake van een toename met zo’n 30 procent. Er liggen dan ook heel wat bekende mensen begraven. De grootste naam is zonder twijfel Karl Marx. Maar ook schrijfster George Eliot – het pseudoniem van de 19de-eeuwse schrijfster Mary Anne Evans en Douglas Adams – auteur van ‘The Hichhiker’s Guide to the Galaxy’ – liggen in Highgate Cemetery.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20