Klimaatcrisis kan voor financiële sector zwaarder worden dan bankencrash

Indien de financiële sector van het land zich niet afdoende voorbereidt op het dreigende waardeverlies van activa in fossiele brandstoffen, moet het Verenigd Koninkrijk rekening houden met een economische crisis die zwaarder kan wegen dan de bankencrash van vijftien jaar geleden. Die waarschuwing staat in een rapport van One for One, een collectief van klimaatactivisten.

Het rapport benadrukt dat de financiële wereld van de City of London niet voorbereid is op de mogelijke ineenstorting van een economie die op fossiele brandstoffen is gebaseerd en waarschuwt dat die nalatigheid tot een economische ramp kan leiden.

Waarom is dit belangrijk?

Als gevolg van de klimaatcrisis zal de waarde van fossiele brandstoffen sterk terugvallen. De vraag naar producten van de sector zal immers een drastische daling kennen. Daardoor dreigt een ineenstorting van de prijzen. Indien de City of London zich op die crash niet voldoende voorbereidt, kan het Verenigd Koninkrijk volgens One for One 500.000 banen verliezen en gedwongen worden 674 miljard pond belastinggeld uit te geven om zijn banken te redden.

Zwaarder dan bankencrisis: Volgens het rapport van One for One kunnen de financiële consequenties van deze crash zwaarder wegen dan de gevolgen van de bankencrisis vijftien jaar geleden.

  • Destijds werd de Britse regering gedwongen grote kredietverstrekkers zoals Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group te redden. Die bankencrisis zou het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk ongeveer 560 miljard pond kosten.
  • Het rapport illustreert de risico's die dreigen te zullen oprijzen wanneer d
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer