Kleindochter Mussolini krijgt meeste voorkeurstemmen in Rome bij gemeenteraadsverkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Italië is Rachele Mussolini, kleindochter van de fascistische dictator Benito Mussolini, erin geslaagd de meeste voorkeursstemmen te krijgen in Rome. Hiermee zet ze haar mandaat als gemeenteraadslid voort. Mussolini was kandidaat voor de extreemrechtse Fratelli d’Italia.

Met meer dan 8.200 stemmen en 97 procent van de stembureaus geteld is een tweede termijn als gemeenteraadslid verzekerd voor Mussolini. In 2016 raakte ze al verkozen met 657 stemmen. Mussolini noemt de achternaam van haar grootvader “een last”. “Voor mijn mandaat werden enkel vragen gesteld over mijn achternaam. De persoon Rachele Mussolini is echter belangrijker dan de achternaam Mussolini.”

Benito

Grootvader Benito Mussolini was tussen 1922 en 1943 aan de macht als minister-president in Italië. Als fascistische leider trok hij tijdens de Tweede Wereldoorlog mee ten strijde met het Duitsland van Adolf Hitler. Dit leidde in 1943 uiteindelijk tot zijn arrestatie.

Na bevrijding door Duitse commando’s stichtte Il Duce de Italiaanse Sociale Republiek, een marionettenstaat van Hitler in Noord-Oost-Italië. Hij werd in 1945 uiteindelijk aangehouden door de Italiaanse partizanen en geëxecuteerd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de fascistische partij in Italië verboden, maar die leefde onder andere vormen door. Onder Silvio Berlusconi werden enkele rechtse en neofascistische partijen samengebracht; na de ontbinding ervan vervoegden veel leden Fratelli d’Italia.

Burgemeester van Rome

Fratelli d’Italia kunnen in Rome nog hopen op de burgemeesterssjerp. Op 17 en 18 oktober vecht hun kandidaat Enrico Machetti het daar uit met Roberto Gualtieri. Gualtieri is de voormalige minister van Economie voor de centrumlinkse Partito Democratico. In veel steden staan leden van de Democratische Partij op pole positie voor de sjerp. In Bologna werd kandidaat Matteo Lepore al verkozen, ook in Milaan en Napels won een centrumlinkse coalitie.

De Partito Democratico komt als grootste partij uit de verkiezingen, op de tweede plaats gevolgd door Fratelli d’Italia. De extreem-rechtse partij won de laatste jaren aan meer populariteit, ten koste van de Lega en de Vijfsterrenbeweging.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20