‘Kim Jong-Un is ongetwijfeld de rijkste man ter wereld’

De Franstalige krant La Libre Belgique publiceert zaterdag een fascinerend interview met Kim Kwang-Jin, een Noord-Koreaan die jarenlang de beheerder was van het ‘Revolutionaire Fonds’ van de schurkenstaat en in 2003 vanuit Singapore naar Zuid-Korea kon vluchten. Daar ging hij aan de slag bij het Institute for National Security Strategy (INSS).

Kwang-Jin legt uit hoe het regime van Kim Jong-Un er jaar na jaar in slaagt om grote sommen valuta uit het buitenland te blijven incasseren.

Verzekeringsfraude

Dat gebeurt op drie manieren: ten eerste is er de voortdurende verzekeringsfraude, waarbij grote rampen (transportongevallen, fabrieksbranden, overstromingen…) in scène worden gezet om de verzekeringen op te lichten. Bedrijven als Allianz en Lloyd’s hebben al verschillende rechtszaken tegen Noord-Korea ingeleid, maar zijn kansloos omdat het land bepaalt dat elke rechtszaak door lokale rechtbanken moet worden behandeld.

Levensverzekeringsfraude

Dan zijn er de levensverzekeringspolissen die verplicht zijn voor alle burgers. Elke maand wordt automatisch een deel van hun loon ingehouden, om het aan verzekeringsmaatschappij door te storten. Dat proces wordt beheerd door het Korea National Insurance Corporation (KNIC). Maar wanneer iemand overlijdt belandt de uitgekeerde som niet bij de familie van het individu in kwestie, maar blijft het via de KNIC hangen bij de top van het regime zelf.

Grenswerkers

Tenslotte zijn er de grenswerkers. Ook zij worden in vreemde valuta betaald, maar hun salaris wordt volledig doorgestort aan het regime, dat dan op zijn beurt een habbekrats aan de grenswerker zelf doorstort, kwestie van te kunnen overleven.

Kim Jong-Un is zonder twijfel de rijkste man ter wereld

Volgens Kwang-Jin lijdt het geen twijfel dat Kim Jong-Un de rijkste man ter wereld is omdat alles, maar dan ook alles in het land hem toebehoort:

“Iedereen werkt voor het welzijn en de voortzetting van de dictatuur van de familie Kim. Ze hebben verschillende paleizen, een luchtvaartmaatschappij, talrijke personeelsleden, talloze bedrijven en privé-spoorwegmaatschappijen. Alle inkomsten uit alle activiteiten dienen enkel om het fortuin van de Kims verder te doen groeien. Het volledige patrimonium wordt door de dictator gebruikt om aan zijn grillen te voldoen. Kim Jong-Un is onweerlegbaar de rijkste man ter wereld. Het ganse land is zijn eigendom. Niet enkel de goederen en het geld, maar het ganse volk. elke inwoner wordt gecontroleerd en ingezet om de strategische doelstellingen van de familie te realiseren.”

9 zaken die u niet wist over Noord-Korea, leest u hier

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20