Kilometerverzekering voor een Vrachtwagen

Of je nu in het bezit bent van één of van meerdere vrachtwagens, in alle gevallen wil je dat je goed verzekerd op weg kunt gaan. Elk voertuig dat in ons land de weg op gaat dient minimaal met een BA-verzekering verzekerd te zijn. Dit is een wettelijk opgelegde verzekering die de schade zal dekken die je met je voertuig toebrengt aan anderen, bijvoorbeeld als gevolg van een verkeersongeval. De BA-verzekering moet je dus zowel afsluiten voor een personenauto, een motor, een bedrijfswagen als voor een vrachtauto.

Kiezen voor een uitgebreidere dekking

Schermafbeelding 2016-06-15 om 21.43.13

De BA verzekering zal in de volgende gevallen een vergoeding uitkeren:

 • materiële schade aan het voertuig van derden,
 • overige materiële schade die door het ongeval is ontstaan, zoals een beschadigde lantaarn paal of een verkeersbord,
 • materiële schade van alle passagiers, zoals beschadigingen aan een bril,
 • letsel dat is veroorzaakt bij derden,
 • letsel dat is veroorzaakt bij je eigen passagiers.

Wanneer je echter ook als chauffeur verzekerd wilt zijn van de vergoeding van je eigen schade en letsel, dan is een bestuurderverzekering als aanvulling op de BA-verzekering absoluut aan te bevelen. Zelfs als je als chauffeur bij een ongeval fout was, zullen je verwondingen zijn gedekt.

Weinig kilometers, minder premie betalen

Wanneer je met je vrachtwagen slechts een beperkt aantal kilometers maakt per jaar, dan kan een kilometerverzekering voor vrachtwagens wellicht een ideale oplossing zijn om je verzekeringskosten te drukken. Wanneer je namelijk onder een bepaald aantal gereden kilometers weet te blijven, dan zul je hiervoor een korting ontvangen.

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

Op het moment dat je deze verzekering afsluit zul je de kilometerstand van je vrachtwagen door moeten geven als uitgangspunt. Vervolgens maak je een schatting van het aantal te rijden kilometers in het komende verzekeringsjaar. Op zijn beurt zal de verzekeraar dan een premie voor je vaststellen en deze vastleggen in een verzekeringsovereenkomst. Aan het einde van het jaar dien je opnieuw de kilometerstand door te geven en kan worden bekeken of je niet te veel kilometers af hebt gelegd met je vrachtwagen.

Als je met je vrachtwagen betrokken raakt bij een ongeval in het verkeer dan zal je verzekeraar altijd je kilometerstand willen checken. Maar ook op onverwachte momenten gedurende de looptijd van je verzekering kun je zo nu en dan een controle van de kilometerteller van je voertuig verwachten. Het niet correct doorgeven van de kilometerstand is dus niet aan te raden. Je verzekeraar kan je dan immers betichten van verzekeringsfraude, uitgekeerde vergoeding terugvorderen en je zelfs per direct royeren.

Afwijkend aantal afgelegde kilometers

Op het moment dat je meer kilometers hebt gereden met je vrachtwagen dan je aanvankelijk bij je verzekeraar had gemeld, dan zul je hierover extra premie moeten betalen. Verder zal het totale kilometeraantal gebruikt worden als uitgangspunt voor de berekening van je premie voor het volgende jaar.

Het kan echter ook gebeuren dat je het aantal te rijden kilometers hebt overschat. In dat geval is de kans groot dat je geld terugbetaald krijgt en dat de nieuwe premie voor je verzekering lager uitvalt. Aangezien een heleboel verzekeraars echter werken met zogenaamde schijven (die elk uit een aantal kilometers bestaan) moet je wel in een lagere schijf terecht zijn gekomen om voor terugbetaling in aanmerking te komen.

In beide gevallen zul je overigens gewoon kunnen blijven genieten van de dekking zoals die in je verzekeringscontract staat. De dekking staat immers volledig los van de bijstand die de verzekering voor je vrachtwagen zal bieden.

Waarom kiezen voor een kilometerverzekering voor vrachtwagens?

Indien je niet veel onderweg bent met je vrachtwagen dan zal de kans op een ongeval aanzienlijk kleiner zijn, dan wanneer je dag in dag uit achter het stuur zit. Als je echter een kilometerverzekering voor je vrachtwagen aan bent gegaan, zul je echter niet voor de kilometers betalend die andere vrachtwagenchauffeurs afleggen en dus meebetalen aan de ongevallen waar zij bij betrokken zijn. Een kilometerverzekering gaat immers alleen uit van de kilometers die jij met je voertuig aflegt.

De dekking van een kilometerverzekering is verder gelijk aan die van een reguliere verzekering waardoor je in feite te maken krijgt met een win-win situatie. Je betaalt minder verzekeringspremie voor je vrachtwagen, maar je kunt wel genieten van dezelfde dekking als bij een reguliere verzekering. Net als bij een reguliere verzekering voor vrachtwagens, bepaal je ook bij een kilometerverzekering welke formule het beste bij je past zodat je de uiteindelijke dekking voor een groot deel zelf kunt bepalen.

Extra dekking en korting

Veiligheid onderweg is voor elke weggebruiker van groot belang, maar voor een vrachtwagen wellicht nog een beetje meer omdat dit voertuig bij een ongeval nu eenmaal een grotere impact zal hebben. Om die reden zijn er dan ook verzekeraars die niet alleen een kilometerverzekering aanbieden, maar tevens extra korting of een extra dekking geven aan chauffeurs die bijzondere aandacht hebben voor de veiligheid van henzelf, maar ook die van de overige weggebruikers.

Je kunt dan onder andere denken aan:

 • bijstand bij een ongeval, bijvoorbeeld een wegsleepservice,
 • korting voor een veilige chauffeur,
 • vermindering van de bonusmalus voor een veilige chauffeur
 • een veiligheidssysteem als je een jonge chauffeur bent,
 • een extra korting voor een jonge chauffeur,

Veilige chauffeurs krijgen korting bijvoorbeeld als ze gebruikmaken van bepaalde veiligheidssystemen om de veiligheid op de weg te vergroten. Je ontvangt bijvoorbeeld korting als je vrachtwagen beschikt over een systeem dat:

 • je rijstrook controleert en/of,
 • automatisch remt en/of,
 • vermoeidheid van de chauffeur herkent.

Goede chauffeurs worden eveneens vaak beloond. Indien je al jaren rijdt zonder een ongeval te hebben veroorzaakt, dan zal je bonusmalus worden verminderd.

Materiële schade aan je eigen vrachtwagen verzekeren

De BA-verzekering voor vrachtwagens is een uitgebreide verzekering. Maar op het moment dat je zelf schade aan je vrachtwagen veroorzaakt, dan zullen de kosten voor je eigen rekening zijn. Gelukkig kun je, ook als je een kilometerverzekering afsluit, kiezen voor de formule van een omniumverzekering. Je verzekeringspremie zal dan weliswaar wat hoger uitvallen, maar dit betekent wel dat de schade die ontstaan is aan je eigen voertuig meestal wordt gedekt door de verzekering. Vaak wordt voor een dergelijke formule gekozen als de vrachtwagen nog relatief nieuw is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20