Onwaarschijnlijk is wat Obama in deze video zegt over Donald Trump

In zijn pessimistengids voor 2018 deed het persagentschap Bloomberg eind vorig jaar een opmerkelijke voorspelling voor de toekomst: “In 2025 weet niemand nog wat waar en niet waar is op internet. Facebook, Twitter en Google houden op te bestaan.”

“Facebook slaagt er niet in de eindeloze stroom van ‘fake news’ in te dammen. Dat wordt vooral duidelijk na de tussentijdse verkiezingen van november 2018. Zo denkt 30% van de kiezers dat Hillary Clinton zich verkiesbaar heeft gesteld voor de Amerikaanse Senaat.

In 2020 hacken boosdoeners de digitale assistenten in miljoenen Amerikaanse gezinnen en voeden de apparaten met pro-Trump antwoorden over de economie en de buitenlandse politiek.

In 2025 weet niemand nog wat waar en niet waar is op internet. Facebook, Twitter en Google houden op te bestaan,” aldus Bloomberg.

“President Trump is a total and complete dip shit”

Vraag is of het tot 2025 zal duren voor het zo ver is. De Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed publiceerde dinsdag een ‘fake news’ video, waarop te zien is hoe Jordan Peele de directeur van het medium, zijn woorden in die van voormalig president Barack Obama legt. Het resultaat is… angstaanjagend goed. 

Peele zegt een aantal zaken die worden overgenomen door een ‘deepfake’, een beeld dat digitaal wordt bewerkt om het te doen lijken alsof Peele’s uitspraken – in dit geval – uit Obama’s mond komen. De video werd gemonteerd met FakeApp, een gratis applicatie die vaak wordt gebruikt om het gezicht van beroemdheden te monteren op porno-acteurs.

De video geeft dus een zeer effectief en bangelijk voorbeeld van hoe ‘fake news’ er in de toekomst zal gaan uitzien. Toch is alle hoop nog niet verloren. Wie de mond van de ‘fake Obama’ in het oog houdt, merkt dat zich daar wel degelijk onregelmatigheden afspelen en dat hij moeite heeft om tanden, tong en de binnenkant van de mond synchroon te laten praten. Ook de tijd die nodig was om het zaakje te monteren zal een aantal boosdoeners afstoten: 56 uur. Al is de kans groot dat nieuwe technologieën binnen afzienbare tijd ook dat obstakel uit de wereld helpen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20