Kia EV6 verkozen tot Europese Wagen van het Jaar

De Kia EV6 is tot Europese ‘Wagen van het Jaar’ verkozen. De Zuid-Koreaanse wagen liet in de einduitslag een reeks andere volledig elektrische auto’s achter zich. Het is de eerste keer sinds de lancering van de verkiezing in 1964 dat Kia, onderdeel van de Hyundai Group, als overwinnaar uit de bus komt.

De Kia EV6 ging in de rangschikking de Renault Megane E-Tech Electric en de Hyundai Ioniq 5 vooraf.

Shortlist

In totaal namen 39 wagens aan de wedstrijd deel. Er verschenen dit keer zeven wagens op de shortlist voor de verkiezing. De jury, bestaande uit bijna zestig professionele journalisten, duidde de Kia EV6 met een totaal van 279 punten uiteindelijk als winnaar aan.

De Renault Mégane E-Tech (265 punten) bezette met een kleine voorsprong op de Hyundai Ioniq 5 (261 punten) de tweede plaats. Daarna volgen de Peugeot 308 (191), de Skoda Enyaq iV (185), de Ford Mustang Mach-E (150) en de Cupra Born (144).

Opmerkelijk is de aanwezigheid van achttien elektrische wagens op de originele deelnemerslijst. Uit die groep zouden zes modellen voor de shortlist worden geselecteerd. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de verkiezing dat de elektrische aandrijving een dergelijke dominantie kon laten optekenen.

Toenemende verkoop

Op de shortlist was alleen de Peugeot 308 nog met een traditionele verbrandingsmotor uitgerust. Peugeot heeft wel een plugin-hybride van het model en heeft plannen om van het type een volledig elektrische versie op de markt te brengen.

De dominantie die de elektrische wagens in de rangschikking laten blijken, kan worden gelinkt aan de snelle doorbraak die de aandrijving momenteel op de Europese markt kent.

Steeds meer chauffeurs kiezen, vaak onder meer aangemoedigd door incentives van overheden, voor een elektrische aandrijving. Vorig jaar haalden elektrische en hybride modellen op de Europese automarkt voor de eerste keer een grotere verkoop dan wagens met dieselmotoren.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de jury duurzame inspanningen bekroont. Elf jaar geleden ging de trofee immers naar de Nissan Leaf. Het jaar daarop werd de Chevrolet Volt/Opel Ampera tot overwinnaar uitgeroepen. Ook drie jaar geleden werd met de Jaguar I-Pace een elektrische aandrijving bekroond.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20