KBC verwent belegger met hoger dan verwacht dividend

KBC heeft in 2021 de resultaten mooi zien stijgen en overklaste de analistenverwachtingen met de winst in het vierde kwartaal. Dit bleek donderdagochtend uit het kwartaalbericht van de bankengroep.

Eerst de cijfers:

  • De nettowinst van de groep kwam op 663 miljoen euro uit in het slotkwartaal van 2021, een pak meer dan de consensusverwachting van 636 miljoen.
  • Over het hele jaar kwam de nettowinst uit op 2,61 miljard euro, tegenover een verwachte 2,59 miljard euro. In 2020 verdiende KBC nog 1,44 miljard euro.
  • De totale inkomsten kwamen afgelopen kwartaal uit op 1,89 miljard euro, in lijn met de analistenverwachtingen.
  • Voor het volledige jaar werden 7,56 miljard euro aan inkomsten geboekt.
  • De nettorente-inkomsten gingen 10 procent omhoog. Volgens KBC was dit voor een groot deel te danken aan de hogere rente in Tsjechië en Hongarije, maar ook aan de vijf procent hogere kredietvolumes.
  • De inkomsten uit schadeverzekeringen daalden dan weer 3 procent.
  • De inkomsten uit provisies stegen maar liefst 19 procent.

Dividend

KBC zou een slotdividend van 7,60 euro willen uitkeren aan de aandeelhouders, wat het totale dividend op 10,60 euro per aandeel zou brengen. Daarvan bestaat een flink deel uit een buitengewoon dividend van 4,60 euro. Op die manier komt het totale dividend een pak hoger uit dan de 5,14 euro die analisten gemiddeld voorzagen.

Voor het huidige jaar voorziet KBC 8,2 miljard euro aan inkomsten, waarvan ongeveer 4,55 miljard aan nettorente-inkomsten.

De outlook voor de langere termijn werd bijgesteld naar een jaarlijkse groei van 4,5 procent van de inkomsten tussen 2021 en 2024. De kosten stijgen evenwel ook met 1,5 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20