KBC gaat in zee met Unbox voor uitrol van digitale munt “KBC Coin”

KBC investeert in het softwarebedrijf Unbox. Daarmee zet de bank- en verzekeringsgroep verdere stappen in de uitrol van zijn closed loop currency systeem.

In mei vorig jaar kondigde KBC aan een eigen virtuele munt te lanceren: de ‘KBC Coin’. De digitale munt dient als een soort beloning voor trouwe klanten en medewerkers. Zij kunnen de munt gebruiken om korting te krijgen op bepaalde diensten van KBC. Zo kunnen klanten met de KBC Coin een reisverzekering kopen of de franchise voor hun autopolis betalen.

De munt is een closed loop currency, wat wil zeggen dat het enkel beschikbaar is binnen het circuit van KBC. Ze kan niet verruild worden buiten de specifieke diensten waarvoor ze zijn ontworpen, en ook niet voor geld. Binnen het gesloten digitaal circuit heeft KBC als uitgever de duidelijke controle.

In zee met Unbox

Om de uitrol van die digitale munt in goede banen te leiden, investeert de financiële groep nu in het Belgische softwarebedrijf Unbox. Het gaat om een investering door de private equity poot van KBC. Het bedrag wordt niet bekendgemaakt. De transactie is onderdeel van een kapitaalronde waarmee Unbox 6 miljoen euro hoopt op te halen.

Het softwarebedrijf heeft al ervaring met closed loop systemen. Zo introduceerden ze onlangs in samenwerking met Delhaize het healthy membership program. Werknemers van de deelnemende bedrijven krijgen via hun Delhaize Superpluskaart extra korting op producten met een gunstige Nutri-score. Volgens Unbox gaat het om een revolutionair nieuw alternatief op de maaltijdcheques.

Blockchain

Dat KBC nu met de investering komt, maakt de oprichters van Unbox opgetogen. “KBC is een van Europa’s meest vooraanstaande financiële instellingen”, reageren Erik Saelens en Ruben Verhelst. “Hun technologie staat mijlenver voor op de rest. We zijn zeer tevreden om KBC in het kapitaal van Unbox te verwelkomen.”

De investering in Unbox past in de strategie van KBC om volop in te zetten op financiële technologie (fintech). “Onze private equity investering in Unbox sluit perfect aan bij onze plannen rond programmeerbaar geld gebaseerd op blockchaintechnologie”, laat Erik Luts, de innovatiedirecteur bij KBC, weten.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20