Kasper Schmeichel is de meest trouwe speler van het Europese voetbal

Doelman Kasper Schmeichel is de meest trouwe werknemer van het Europese topvoetbal. Dat blijkt uit een rapport van het CIES Football Observatory, gebaseerd op een analyse van de opstellingen van 540 teams in de nationale kampioenschappen van 35 landen in de hele wereld over de voorbije tien jaar.

Schmeichel heeft tijdens die periode 372 thuiswedstrijden voor de Engelse club FC Leicester City gespeeld. Hij kwam daarbij aan 33.432 spelminuten. Lionel Messi, de aanvaller van FC Barcelona, eindigt met 340 wedstrijden en 28.627 spelminuten op de tweede plaats. De top drie wordt vervolledigd door David de Gea, de doelman van Manchester United, met 337 wedstrijden en 30.270 spelminuten.

Sammy Bossut

Op wereldvlak moet Kasper Schmeichel alleen Sebastián Viera, die in de Colombiaanse competitie al 395 wedstrijden voor Junior de Barranquilla heeft gespeeld, laten voorgaan.

De Europese top tien bestaat verder uit Koke Resurrección van Atletico Madrid (330 wedstrijden), Benamin Mee van FC Burnley (325), Samir Handanovic van Internazionale (323), Fabian Klos van Arminia Bielefeld (323), Mark Noble van West Ham United (322), Karim Benzema van Real Madrid (322) en Hilton da Silva van HSC Montpellier (317).

In de België wordt de ranglijst aangevoerd door Sammy Bossut van Zulte Waregem met 267 wedstrijden en 24.052 spelminuten. Daarna volgen Ruud Vormer van Club Brugge (231), Nicolas Penneteau van RSC Charleroi (217), Dimitri Mohamed van Royal Excel Mouscron (206), Kevin Vandendriessche van KV Oostende (195) en Teddy Chevalier van KV Kortrijk (174).

De Belgische top tien bestaat verder uit Konstantinos Laifis van Standard Luik (159), Jere Uronen van KRC Genk (133), Joachim van Damme van KV Mechelen (127) en Faris Haroun van Royal Antwerp (123).

Stabiliteit

In het rapport wordt nog opgemerkt dat de vijf grote Europese competities – Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje – op het gebied van ploeg stabiliteit wereldwijd tot de top acht behoren. ‘Deze vaststelling toont aan dat ploegstabiliteit en geld samengaan, terwijl clubs met minder financiële draagkracht een grotere spelersmobiliteit vertonen’, aldus de onderzoekers.

In de Engelse Premier League heeft de meest trouwe speler van de clubs de voorbije tien jaar gemiddeld 263 wedstrijden voor het team gespeeld. In geen enkele andere competitie in de hele wereld wordt een hoger cijfer opgetekend.

Aan het andere eind van het spectrum staat de Australische A-League met een gemiddelde van 125 wedstrijden.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20