Kappers en schoonheidsspecialisten hebben geen boodschap aan ‘covid safe’-voorstel

De Belgische Beauty Federatie en United Hairdressers, twee federaties voor kappers en schoonheidsspecialisten in ons land, schieten de voorstellen af die drie Franstalige wetenschappers maandag lanceerden in een opiniestuk in Le Soir voor de aanpak van de coronacrisis. ‘De theorie klopt niet’, klinkt het.

De wetenschappers, epidemioloog Marius Gilbert (ULB) en infectiologen Nathan Clumeck (CHU Sint-Pieter) en Leila Belkhir (UZ Sint-Lucas, Woluwe), stellen voor om voortaan een ‘covid safe’-label toe te kennen aan een zaak op basis van een aantal parameters, zoals goede ventilatie, duur van de blootstelling en mondmaskeroverdracht. Ze bepleiten opdelingen binnen sectoren en willen ook zelftests een rol laten spelen. Op die manier willen ze jojo-bewegingen vermijden, waarbij sectoren steeds weer moeten sluiten en opnieuw heropenen. Een opdeling qua behandelingen zien heel wat kappers en schoonheidsspecialisten niet zitten zeggen de federaties in een persbericht. ‘Waar trek je uiteindelijk de grens? Dan gaat een barbier de deur niet meer kunnen openen en de overgrote meerderheid van de behandelingen in het schoonheidssalon gebeuren in het gelaat, dus zij zullen ook gesloten blijven.’

Volgens de federaties zit er geen noemenswaardig verschil tussen de contactberoepen qua besmettingsratio, ‘dus de theorie klopt niet’. Ook het voorstel om zelftests toe te voegen aan het huidige protocol valt op een koude steen. De federaties citeren een enquête waaruit zou blijken dat zes op de tien (bevraagde) saloneigenaren geen extra maatregel meer wil. ‘Er is geen enkele sector die zoveel maatregelen opgelegd heeft gekregen en dat mét de belofte dat we open mochten blijven’, zegt Mario Blokken, voorzitter van de Belgische Beauty Federatie, in het communiqué.

‘Terwijl medische contactberoepen zoals tandartsen en kinesisten nog niet eens half zoveel maatregelen dienen toe te passen. Deze onredelijke aanpak voortzetten is voor de sector onbespreekbaar. Wij accepteren niet langer twee maten en twee gewichten voor de contactberoepen.’ De federaties stellen dat ze zich niettemin ‘constructief’ blijven opstellen. Verder klinkt het dat de kappers en schoonheidspecialisten er gewoon op rekenen dat ze op 26 april kunnen heropenen, de datum waarvan vooropgesteld was dat ze tot dan minstens gesloten zouden moeten blijven. Ook stellen de federaties dat een financieel relanceplan ‘een must’ is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20