“Kans dat Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs verhandeld worden hun beursnotering verliezen, is gehalveerd”

De Chinese en de Amerikaanse beurstoezichthouders hebben afgelopen vrijdag een akkoord gesloten over de uitwisseling van gegevens van beursbedrijven. Volgens de Amerikaanse bank Goldman Sachs halveert daardoor de kans dat Chinese bedrijven die op de beurs in de Verenigde Staten verhandeld worden hun overzeese beursnotering verliezen.

Chinese bedrijven die niet tegemoetkomen aan de auditvereisten van de Amerikaanse beurswaakhond SEC worden op de intussen befaamde delistinglijst geplaatst. De bedrijven op die lijst dreigen hun Amerikaanse beursnotering te verliezen. In juli werd bijvoorbeeld de Chinese e-commercegigant Alibaba aan die lijst toegevoegd.

Meer zekerheid

Maar nu is er wat meer zekerheid voor die bedrijven. De China Securities Regulatory Commission en de U.S. Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) hebben vrijdag aangekondigd dat ze zullen samenwerken bij de inspectie van de controledocumenten van in de VS genoteerde Chinese ondernemingen. Ze hebben daarover een overeenkomst getekend.

“Dit is ongetwijfeld een doorbraak in de regelgeving”, merkt Kinger Lau, strateeg bij Goldman Sachs, op in een analyse. Hij voegt er wel aan toe dat er nog een aantal onzekerheden zijn. De PCAOB spreekt daarom van een eerste stap in de goede richting.

De analist van Goldman Sachs merkt op dat zijn model “suggereert dat de markt verwacht dat de kans gehalveerd is dat de Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurzen noteren binnenkort afscheid zullen moeten nemen van Wall Street. In maart was de markt nog voor 95 procent zeker dat dat zou gebeuren.

Chinese aandelen kunnen een boost krijgen

Uit de analyse van de Amerikaanse bank blijkt ook dat de koers van de Chinese aandelen op de Amerikaanse beurs (zogenaamde ADR’s) en Chinese beurs met respectievelijk 11 en 5 procent kunnen stijgen in het geval dat ze hun notering op Wall Street mogen behouden. In het omgekeerde geval kunnen de Chinese aandelen met 13 procent zakken.

Door de onzekerheid die gepaard gaat met de delistinglijst hebben sommige Chinese bedrijven al aangekondigd dat ze de Amerikaanse beurs verlaten. Zo hebben eerder deze maand PetroChina, China Life Insurance, Sinopec en Aluminium Corp laten weten dat ze de New York Stock Exchange verlaten.

Het aantal beursintroducties op de aandelenmarkt van Shanghai heeft overigens een forse boost gekregen door Chinese bedrijven die hun beursnotering schrappen in de VS en verkassen naar eigen land. Hierdoor zag Shanghai in de eerste helft van 2022 meer IPO’s dan eender welke andere beurs ter wereld. Dat staat te lezen in een rapport van Deloitte.

(lb)

Meer