Kanker is niet noodzakelijk het gevolg van ‘ongeluk’

Een overgrote meerderheid van de meest frequente kankers kan duidelijk worden gelinkt aan de levensstijl van de patiënt en wordt niet toevallig veroorzaakt door een defecte functie van het lichaam. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan het Stony Brook Cancer Centre in New York.

Kanker wordt veroorzaakt door cellen die zich ongecontroleerd beginnen te delen. Dat probleem kan worden toegeschreven aan interne factoren, zoals natuurlijke processen van het lichaam, maar kan ook het gevolg zijn externe elementen, zoals de levensstijl van de betrokkene. Een aantal wetenschappers wierp vorig jaar op dat twee op drie kankers te wijten waren aan interne factoren, waarover het individu geen enkele controle heeft. Die conclusies worden echter tegengesproken door de wetenschappers van het Stony Brook Cancer Centre, die aanvoeren dat celdeling niet snel genoeg gaat om de kankercijfers te verklaren. Russische roulette

“Toevel verklaart ook niet de variatie van bepaalde kankers in verschillende delen van de wereld,” zeggen de wetenschappers van het Stony Brook Centre. “Geraamd wordt dat tussen 70 procent en 90 procent van alle kankers kan worden toegeschreven aan externe factoren,” zegt onderzoeksleider Yusuf Hannun.

“Mensen kunnen onmogelijk sigaretten roken en zeggen pech gehad te hebben wanneer ze kanker blijken te hebben. Men kan een vergelijking maken met een revolver. Daar is één kogel het intrinsieke risico. Wie echter Russische roulette speelt, loopt één kans op zes zichzelf neer te schieten. Dat is het externe element.”

“De roker voegt echter twee of drie kogels aan het spel toe, waardoor het risico gevoelig wordt opgedreven. Er is uiteraard nog altijd gedeeltelijk sprake van toeval, want niet elke roker krijgt kanker. Maar hij heeft de kans op een slechte afloop wel gevoelig verhoogd.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20