‘Kan ik met mijn hand betalen?’ Amazons betaalmiddel van de toekomst is er al, en klanten zijn er dol op

Sinds september kunnen klanten in Amazon-winkels in Seattle met hun handen betalen. Nu heeft de Amerikaanse webwinkelgigant een ander bedrijf overtuigd om zijn revolutionaire technologie te gebruiken.

De technologie, Amazon One genaamd, stelt klanten in staat hun boodschappen met hun hand te betalen, letterlijk. Daartoe moeten ze zich eerst registreren in een systeem om hun hand aan een bankkaart te koppelen. Aan de kassa houden ze gewoon hun handpalm voor een biometrische scanner en klaar is kees.

De palmscantechnologie analyseert ‘de kleinste kenmerken van uw handpalm – zowel oppervlaktedetails zoals lijnen en ribbels als onderhuidse kenmerken zoals aderen’, zo staat op de Amazon One-website te lezen.

Andere winkel geeft het een kans

Amazon One wordt al sinds september gebruikt in de verschillende winkels van de groep (Amazon Go, Amazon Books, Amazon 4-Star) in Seattle. Volgens het bedrijf hebben al 1.000 klanten hun hand via dit systeem aan een bankkaart gekoppeld.

Nu, schrijft The Verge, zal de technologie ook worden ingezet in een Whole Foods supermarkt, ook gevestigd in Seattle. In de komende maanden zullen verschillende andere winkels van de keten betrokken zijn – ook hier in de stad in het noordwesten van de Verenigde Staten. Amazon heeft echter nog niet aangekondigd dat het van plan is om zijn systeem te lanceren in winkels buiten deze regio.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan stuit deze nieuwe technologie al heel wat critici tegen de borst. Dankzij deze technologie kan Amazon namelijk nog meer biometrische gegevens van zijn klanten opslaan, ook al worden ze daarvan op de hoogte gebracht wanneer ze zich registreren. Die vrees wordt versterkt door het feit dat Amazon deze informatie opslaat in de cloud, die als minder veilig wordt beschouwd dan de specifieke systemen die Apple bijvoorbeeld gebruikt voor zijn Face ID. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20