Kan ik een persoonlijke lening online afsluiten?

Wanneer je van plan bent om online geld te lenen, maar je niet bekend bent met de verschillende mogelijkheden, dan kun je ook minder makkelijk bepalen welke lening het beste bij je persoonlijke- en financiële situatie past. Voordat je een definitief besluit neemt, is het dan ook zaak om eerst de juiste informatie te vinden. Hierbij kun je uiteraard het internet prima gebruiken als bron om al je vragen te beatwoorden. Wanneer je, na enig eigen onderzoek, nog altijd vragen hebt over veilig online geld lenen, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met de kredietverstrekker van je keuze. In alle gevallen kun je uiteraard een vrijblijvende leenofferte aanvragen. De verkregen antwoorden en de vergaarde informatie met betrekking tot de lening zullen je kunnen helpen bij het maken van een verantwoorde keuze.

Wat is een (online) persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een zeer populaire manier om geld te lenen. Deze leenvorm kenmerkt zich door:

 • een vaste looptijd,
 • vaste maandelijkse betalingstermijnen,
 • een vaste rente,
 • een vaste looptijd.

Niet alleen kun je vandaag de dag een persoonlijke lening bij een fysieke kredietverstrekker aangaan, maar er eveneens voor kiezen om met een online aanbieder van deze leenvorm zaken te gaan doen.

Een persoonlijke lening afsluiten, betekent dat je een vooraf overeengekomen geldbedrag. De looptijd van een dergelijke lening staat dus bij het begin al vast waardoor je exact weet op welk ogenblik je de totale schuld af hebt gelost. Bovendien ontvang je, wanneer je een persoonlijke lening af hebt gesloten het volledige leenbedrag in één keer op je bankrekening gestort. Daarna dien je iedere maand een vast bedrag aan aflossing en rente aan de kredietverstrekker te betalen voor de duur van de looptijd die van tevoren is overeengekomen. In de regel zal de looptijd van een persoonlijke lening tussen de 6 en 180 maanden liggen.

(Online) persoonlijke lening en vaste maandlasten

De maandelijkse aflossingstermijnen die aan een (online) persoonlijke lening zijn gekoppeld, zijn van tevoren overeengekomen waardoor je altijd exact weet wat je iedere maand af moet betalen. Met andere woorden: je weet dus altijd precies waar je aan toe bent en waar je elke maand rekening mee moet houden. Dit maakt het dan ook meestal een stuk eenvoudiger om de aflossingen in je budget in te passen.

(Online) persoonlijke lening en vaste rente

Een persoonlijke lening, ongeacht of je deze bij een fysieke- of online kredietverstrekker af hebt gesloten, zal een vaste rente hebben. Deze rente is in de regel hoger dan die van een doorlopend krediet, maar daar staat wel tegenover dat je meer zekerheid hebt omdat de rente niet beïnvloed kan worden gedurende de looptijd door allerlei veranderingen op de financiële markten. Op het ogenblik dat je een (online) persoonlijke lening afsluit, weet je dus exact wat je te wachten zal staan en waar je rekening mee dient te houden. De kosten worden immers allemaal vooraf vastgesteld en zelfs de uiteindelijke leenkosten zijn van tevoren bekend.

Is een (online) persoonlijke lening iets voor mij?

Een persoonlijke lening, of je deze nu bij een fysieke kredietverstrekker aansluit of er toch voor hebt gekozen om deze lening aan te gaan bij een online aanbieder, past goed bij je op het ogenblik dat je:

 • extra financiële speelruimte nodig hebt om een duurzame uitgave te kunnen doen,
 • exact weet wat de kosten van het beoogde leendoel zijn,
 • graag duidelijkheid krijgt over het verloop van de lening,
 • graag duidelijkheid wil over de kosten die deze lening met zich mee zal brengen.

Over het algemeen krijgen potentiële kredietnemers het advies om voor een (online) persoonlijke lening te kiezen als ze een financiering willen regelen voor uitgaven zoals:

 • het aanschaffen van een (nieuwe) auto, motor, boot, caravan, keuken, televisie of andere duurzame gebruiksgoederen,
 • de aflossing van andere duurderde leningen die nog lopen.

Voordelen van een (online) persoonlijke lening

Het aangaan van een (online) persoonlijke lening brengt een heleboel voordelen met zich mee. De meest bekende voordelen van deze leenvorm zijn:

 • de vaste leensom: je leent een vast geldbedrag,
 • de vaste rente: deze kan niet gaan schommelen gedurende de gehele looptijd van de lening zodat je precies weet waar je aan toe bent,
 • de vaste looptijd: je weet dus precies op welk moment je de volledige lening (samen met de verschuldigde leenvergoeding) af hebt betaald,
 • het betreft een eenmalige lening: je kunt dus niet in de verleiding komen om tussentijds extra geld bij te lenen en zo je de uiteindelijke leenkosten alleen maar hoger te maken.

Nadelen van een (online) persoonlijke lening

Behalve de eerder genoemde voordelen kent een (online) persoonlijke lening eveneens een aantal nadelen. Zo zijn de nadelen van een (online) persoonlijke lening:

 • de beperkte flexibiliteit: tussentijds kun je niet, zoals bij een doorlopend krediet. Extra geld opnemen,
 • een wat hogere rente: de zekerheid van de (online) persoonlijke lening kent uiteraard zijn prijs,
 • de eventuele boeterente: mogelijk betaal je een boete als je vervroegd geld af wilt lossen.

Veilig online geld lenen, kan dat wel?

Op het moment dat je online een lening aan wilt gaan is het essentieel om te weten hoe deze manier van geld lenen in zijn werk gaat. Daarnaast is het zaak dat je weet hoe je ervoor kunt zorgen dat je op een verantwoorde en veilige manier online een persoonlijke lening aan kunt gaan. Geld lenen, ongeacht de leenvorm die je hiervoor wilt gebruiken, zal altijd verantwoord moeten gebeuren.

In de praktijk betekent dit meestal dat je er eerst achter moet komen welke betrouwbare kredietverstrekkers in aanmerking komen als je een (online) persoonlijke lening af wilt gaan sluiten. Dit kun je onder andere doen door online reviews en klantbeoordelingen op te zoeken en deze aandachtig door te nemen. Uiteraard moet je extreem positieve- en extreem negatieve beoordelingen met een korreltje zout nemen en bij voorkeur de middenmoters gebruiken om je eigen oordeel te vellen over een bepaalde kredietverstrekker en de leenvormen die deze aanbiedt.

Op het moment dat een online aanbieder van persoonlijke leningen je abnormale eisen gaat stellen of bijzonder hoge rentes gaan berekenen, dan is het uiteraard verstandig om direct af te zien van een deal en op zoek te gaan naar een andere optie voor de oplossing je financiële probleem. Door toedoen van malafide kredietverstrekkers zijn namelijk al talloze onwetende mensen nog verder in de (financiële) problemen terechtgekomen. Door goed te luisteren naar je intuïtie kun je echter voorkomen dat je ook tot deze groep van kredietnemers gaat behoren. Een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn, is dit meestal ook en kun je dus beter direct afwijzen.

Direct online een persoonlijke lening aanvragen

Een van de meest belangrijke voordelen van een online persoonlijke lening is dat deze je extra zekerheid kan bieden. Voordat je je handtekening onder het leencontract plaatst, weet je namelijk exact hoeveel geld je leent en eveneens tegen welk rentepercentage die zal gaan gebeuren. Daarnaast biedt een online persoonlijke lening je duidelijkheid over de precieze duur van de looptijd en de hoogte van de maandelijkse aflossingstermijnen. Door voor deze leenvorm te kiezen, zul je dan ook niet snel voor onplezierige verrassingen komen te staan.

Door middel van een online persoonlijke lening kun je bovenal de verwachte levensduur van het bestedingsdoel, zoals een auto, uitstekend afstemmen op de looptijd. De looptijden variëren van (online) persoonlijke leningen variëren in de regel van 6 tot 180 maanden. Door te kiezen voor een online persoonlijke lening kun je jezelf een heleboel tijd en moeite besparen omdat je niet alleen de offerte, maar ook de lening doorgaans gemakkelijk vanachter je eigen computer aan kunt vragen. Met andere woorden: je hoeft dus niet meer persoonlijk een bezoek te brengen aan een kredietverstrekker en dus al evenmin een geschikt moment te prikken samen met een financieel adviseur om vervolgens een duimendik leendossier met hem, of haar, te gaan bespreken.

Online kun je, voordat je een persoonlijke lening af gaat sluiten, uiteraard ook eerst een offerte aanvragen. De kredietverstrekker zal je dan binnen een zeer korte termijn een geheel vrijblijvende offerte (via de reguliere post en/of je e-mailadres toesturen, of soms zelfs al tonen op je beeldscherm. Het aanvragen van een online offerte is bovendien binnen een paar minuten gebeurd en je kunt zelf bepalen bij welke kredietverstrekker je er één of meerdere aan gaat vragen en welke looptijd je voorkeur heeft.

Conclusie

Een persoonlijke lening kun je niet alleen bij een fysieke kredietverstrekker afsluiten, maar ook bij een online aanbieder van leningen en kredieten die deze leenvorm in zijn assortiment op heeft genomen. Net zoals bij elke andere leenaanvraag die je de deur uitdoet, is het enorm belangrijk dat je precies weet waar je mee bezig bent. Alleen dan zul je namelijk goed in staat zijn om de meest voordelige lening te vinden. In de praktijk wil dit doorgaans zeggen dat je goede vergelijkingen moet maken tussen persoonlijke leningen van verschillende kredietverstrekkers.

Indien je deze vergelijkingen online gaat maken, zal dit je echter wel veel minder tijd en moeite gaan kosten, dan wanneer je aan een aantal fysieke kredietverstrekkers persoonlijke een bezoekje moet gaan brengen en je leenaanvraag toe moet gaan lichten. Veel online kredietverstrekkers bieden potentiële kredietnemers bovendien vaak de mopgelijkheid om online een leensimulatie uit te voeren en/of een offerte aan te vragen als zij een persoonlijke lening aan willen vragen.

Als je een online persoonlijke lening aan gaat vragen hoef je dus je huis niet uit. Heel de procedure, vanaf de offerteaanvraag tot aan de definitieve aanvraag voor de lening, kan immers digitaal plaatsvinden. Dit is niet alleen een stuk minder tijdrovend, maar zeer zeker ook veel gemakkelijker. De meeste mensen hebben namelijk te maken met een overvolle agenda en zien er vaak weinig heil in om lang te moeten wachten op een afspraak om een leenaanvraag voor een persoonlijke lening in te kunnen dienen bij een eveneens zeer druk bezette financieel adviseur. Online persoonlijke leningen kunnen ook op dit vlak dus aardig wat geld besparen: tijd is immers kostbaar en doorgaans beter, of in elk geval leuker, te benutten dan in het kantoor van een kredietverstrekker.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20