Kan de retour van zonniger weer helpen het coronavirus te overwinnen?

Kan de retour van zonniger lenteweer helpen het coronavirus te overwinnen? De hypothese dat het virus – net als de griep – seizoensgebonden is, circuleert al geruime tijd. Ze wordt sinds het begin van de epidemie bestudeerd. 

Volgens verschillende voorlopige resultaten zouden de warmte en de vochtigheid de verspreiding van het virus vertragen. Opgepast, de studies zijn nog niet peer-reviewed. Dat betekent dat ze niet werden onderworpen aan de kritische blik van een aantal collega-wetenschappers.  Maar de lente en daarna ook de zomer zouden Europa en ook Noord-Amerika toch een adempauze geven, schrijven de onderzoekers. Ondanks dat het risico zich in het najaar opnieuw zou manifesteren.

90% van de transmissies gebeurt waar de temperatuur schommelt tussen 2 en 17 graden Celsius

Het voorbije weekeinde publiceerden twee wetenschappers van het Massachussetts Institute of Technology (Boston) een nieuwe studie. Daaruit blijkt dat 90% van de Covid-19 transmissies plaatsvond in gebieden waar de temperatuur schommelt tussen 2 en 17 graden Celsius, vergezeld van een specifieke vochtigheidsgraad. 

Elders verspreidt het virus zich ook, maar trager. Desalniettemin moeten de sanitaire maatregelen worden gehandhaafd. Want als luchtvochtigheid cruciaal is voor de transmissie, dan kunnen Boston of Parijs, waar het warm, noch vochtig is, niet profiteren van een dalende zomercurve.

Begin maart publiceerden Chinese onderzoekers ook al een rapport waarin werd nagegaan of de temperatuur en de vochtigheid in 100 Chinese steden in enige mate de verspreiding van het coronavirus hadden beïnvloed. Ook zij concludeerden dat de verspreiding iets daalt wanneer het warmer en vochtiger werd. Zomer- en regenseizoenen helpen niet veel, maar toch iets.

Met de start van de winter op het zuidelijk halfrond zouden Australië of Brazilië op hun beurt de plekken kunnen worden waar het virus snelst groeit.

Meer