K-pop-band BTS scoort hit bij beursdebuut

Big Hit Entertainment, het bedrijf achter K-popfenomeen BTS, heeft beleggers niet teleurgesteld bij haar eerste dag op de beurs.

Als u de Zuid-Koreaanse boyband BTS, een fenomeen in de categorie K-pop, nog niet kent, dan is het een kwestie van tijd voor u dat wel doet. Op de beurs van Seoel heeft het bedrijf alvast een indrukwekkende entree gemaakt. Op de eerste dag is het bedrijf plotsklaps dubbel zoveel waard.

Militaire dienstplicht

Het komt Bit Hit Entertainment goed uit dat, los van het eigen succesverhaal van BTS en consoorten, Zuid-Korea zelf ook fan lijkt van de eigen muziek. De overheid overweegt om K-poppers en andere bekende koppen hun dienstplicht te laten uitstellen. Vaak betekent een rondje militaire dienst ook fin de carrière voor de groepjes.

Maar Zuid-Korea zegt nu zelf dat K-pop een dusdanig grote impact op de economie en reputatie van het land heeft, dat die dienstplicht te onderhandelen valt.

Investeerders waren daar over te spreken. Het aandeel debuteerde aan een startprijs van 270.000 won (200,89 euro), dat is een verdubbeling van de vraagprijs van 135.000 won. Het aandeel klom nog met 30 procent naar 351.000 won. De Kospi-index daalde op woensdag met 0,3 procent.

De waarde van het bedrijf schiet sterk omhoog met de beursgang van Big Hit Entertainment. Maar ook persoonlijk gaan de bandleden erop vooruit. In augustus kregen de zeven namelijk elk meer dan 68.000 aandelen.

Te oud, te snel

De oudste zanger van BTS, Jin, artiestennaam van Kim Seok-jin, is intussen 27. Dat wil zeggen dat hij in 2021 zich normaal moet aanmelden voor militaire dienst. Die militaire dienst moet elke gezonde man in Zuid-Korea doen, ter voorbereiding van een oorlog met Noord-Korea. De dienstplicht, twee jaar, gaat van start tussen de 18de en 28ste verjaardag.

Omdat dat binnenkort een pauze op het podium betekent voor Seok-jin, en de andere leden, geboren tussen 1993 en 1997, barst er nu in Zuid-Korea een maatschappelijke discussie los. De carrière van de K-poppers wordt er mee afgebroken op de piek van hun succes, en dat lijkt niet helemaal fair, aldus de fans.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20