Journalist Financial Times breekt in bij gevoelige videogesprekken van andere media

De mediajournalist van de Britse zakenkrant Financial Times luisterde gesprekken via de videochatdienst Zoom af waar werknemers van de kranten The Independent en Evening Standard te horen kregen dat hun loon verlaagd werd of dat ze tijdelijk werkloos werden door de coronacrisis.

Dat blijkt uit een onderzoek van The Independent.

Journalist Mark Di Stefani kon meeluisteren met gesprekken bij de twee kranten via Zoom. De eerste keer logde in hij met zijn e-mailadres van Financial Times en zonder zijn camera aan te zetten. Hij bleef maar 16 seconden in het gesprek van The Independent, maar journalisten zagen kort zijn naam voorbijkomen voor hij het gesprek verliet.

Vijf minuten later logde hij opnieuw in, maar dan anoniem. Opnieuw stond zijn camera uit. Deze keer bleef hij tot het einde van het gesprek. Uit het onderzoek bleek later dat de account gelinkt was aan zijn gsm.

Twitter

Terwijl het gesprek nog bezig was, postte hij alles al op Twitter. Op dat moment moest de hoofdredactie nog enkele journalisten inlichten die niet bij het gesprek konden aanwezig zijn.

Niet veel later publiceerde Financial Times een artikel van Di Stefano, waar alles uit de doeken werd gedaan over de problemen van The Independent om adverteerders te vinden in tijden van corona en de maatregelen die daarom werden genomen. Er stonden zelfs letterlijke quotes van de CEO in. De bronnen waren ‘mensen uit het gesprek’.

Bij Evening Standard gebeurde exact hetzelfde, bracht het onderzoek aan het licht.

Zoom en privacy

Zoom kent een enorme boom sinds het begin van de coronacrisis, maar kampte ook al met wat privacyproblemen. Heel wat bedrijven gebruiken het om vergaderingen vanop afstand te houden met collega’s, maar mensen gebruiken het ook om met hun vrienden te praten. De app is minder omslachtig dan bijvoorbeeld concurrent Skype omdat je geen account moet aanmaken. Zoom heeft ondertussen 300 miljoen dagelijks actieve gebruikers.

Een maand geleden kwam echter aan het licht dat iedereen die de zogenaamde meeting id, een combinatie van cijfers, kan achterhalen in eender welk gesprek kan binnendringen. Hackers zouden zelfs uw webcam kunnen overnemen en u zo constant bespieden.

Hoe Di Stefano aan de id’s van de beide videogesprekken is geraakt, is niet duidelijk, maar dat lijkt de manier waarop hij is binnengedrongen. Zowel Di Stefano als Financial Times reageerden nog niet op de onthullingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20