Jong geleerd, oud gedaan geldt ook in financiële zaken

Opgroeien in een gemeenschap met of zonder banken heeft een langetermijneffect op de manier waarop iemand krediet opbouwt en beheert. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de Iowa State University, de University of Colorado en het Boston College. De studie toont aan dat mensen die opgroeien in zogenaamde financiële woestijnen, minder gemakkelijk krediet aanvragen en als volwassenen lagere kredietscores hebben. Daarnaast lopen ze ook een groter risico’s met probleemrekeningen te maken te krijgen.

Dit maakt volgens de onderzoekers duidelijk dat een vroege blootstelling aan lokaal bankieren de financiële basiskennis en het vertrouwen vergroot.

Vaardigheid

“Een vroege blootstelling aan bankactiviteiten leidt tot een betere financiële vaardigheid en een sterker vertrouwen,” zegt onderzoeksleider James Brown, professor financiën aan de Iowa State University. “Het is daarbij belangrijk te onthouden dat dit fenomeen een blijvende impact heeft. De mens heeft immers niet veel controle over de omgeving waarin hij opgroeit.”

“Vanuit mijn ouderlijke woning had ik uitzicht op een bankkantoor aan de overkant van de staat. Ik ging er dan ook al vlug met mijn vader mijn eerste rekening openen. Veel mensen groeien echter op in buurten waar geen bank te bespeuren valt. Het is niet gemakkelijk om op jonge leeftijd een band met een financiële instelling op te bouwen.”

De kredietscore van personen die zonder contact met financiële instellingen opgroeien, liggen volgens de onderzoekers tussen 7 procent en 10 procent lager dan bij generatiegenoten die wel banden met de sector hebben kunnen opbouwen. Tegelijkertijd blijken het risico op probleemrekeningen ook tussen 2 procent en 4 procent hoger te liggen.

Vertrouwen

“De impact van deze effecten kan worden vergeleken met een inkomensverlaging van ongeveer 6.000 dollar per jaar,” zegt professor Brown. “Een verhuis naar een community met een sterkere financiële markt kan de negatieve impact enigszins opvangen, maar dat proces kan geruime tijd in beslag nemen.”

De onderzoekers berekenden dat de negatieve impact op de kredietscores pas na ongeveer zeventien jaar is weggewerkt. Ook bij probleemrekeningen zou de situatie pas na ongeveer twaalf jaar kunnen zijn genormaliseerd. Maar ook een formele vorming in financiën kan volgens professor Brown de impact helpen verzachten.

“Blootstelling en vertrouwen gaan samen,” zegt de wetenschapper nog. “Personen die opgroeien in een omgeving met meer banken, zullen meer geneigd zijn om het financiële systeem en zijn instellingen te vertrouwen. Wie daarentegen in een financiële woestijn is opgegroeid, zal minder vertrouwen in de financiële instellingen opbouwen.”

“Dat is mogelijk de reden waarom sommige consumenten een grote terughoudendheid tegenover bankactiviteiten tonen of de afrekening van hun kredietkaarten minder snel regelen dan eigenlijk zou moeten,” zegt de onderzoeker nog.

Meer