Jong en ziek: waarom sommige gezonde jongeren toch plots zware covid-infecties krijgen

Een tekort aan een bepaald eiwit zorgt ervoor dat sommige jongeren plotsklaps zwaar ziek worden door Covid-19.

Ze zijn jong, ze zijn gezond en ze krijgen corona. En dan gaat het plots heel snel fout. Hoewel de meeste jongeren en jongvolwassenen corona vrij vlot doormaken, gaat voor een aantal snel verkeerd, en artsen wisten niet waarom. Met de hulp van data die de afgelopen maanden is verzameld, ook in België, lijkt er voor een aantal onder hen nu een verklaring, dat staat te lezen in het academische magazine Science.

Eiwitten

Voor 15 procent van die jongere coronapatiënten heeft het alles te maken met een eiwit, interferon type I. Dat speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Voor dit gedeelte van de patiënten is er niet genoeg interferon I in het bloed, of worden de cellen die Interferon I maken, aangevallen.

Daar zijn twee redenen voor. 3,5 procent van de patiënten blijkt een genetische afwijking te hebben. Er zijn 13 genen die de productie van interferon I regelen, bij hen zit er een foutje in die productie.

Maar daarnaast is ook ons eigen afweersysteem soms de boosdoener. Bij meer dan 10 procent gaat ons afweersysteem in de aanval tegen die interferonen, waardoor ze ook niet meer kunnen werken tegen covid-19. Opvallend is dat het vaak om mannen gaat, er is dus waarschijnlijk een link met het X-chromosoom.

Oplossingen

En dan nu het goede nieuws: tegen een interferontekort bestaan al therapieën. Wie bijvoorbeeld aan Hepatitis B lijdt, heeft namelijk ook een interferontekort. Dat kan opgelost worden door de eiwitten toe te dienen. Plasmaferese, waarbij de antilichamen die interferon aanvallen, uit het lichaam wordt gehaald, bestaat ook al. Al is die laatste therapie helemaal nog niet op mensen getest in een coronacontext.

Meer