Terug naar 2020: Joe Biden en Donald Trump schieten met scherp op elkaar

Later dit jaar zijn het de zogenaamde midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten. Daardoor stijgt de verkiezingskoorts, wat al tot enkele opvallende uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden over Donald Trump en zijn aanhangers heeft geleid. Intussen heeft de Republikein op zijn beurt met scherp geschoten op de Democraat.

Op 8 november organiseren de Verenigde Staten tussentijdse verkiezingen, ook wel de midterms genoemd. Dan trekken de Amerikanen naar de stembus om te bepalen wie een zetel in het Huis van Afgevaardigden krijgt. Er staan ook 34 van de 100 zitjes in de Senaat op het spel. Daardoor neemt de verkiezingskoorts toe bij Biden, ook al staat zijn presidentschap nu niet op het spel.

De tussentijdse verkiezingen kunnen in grote mate de volgende twee jaar van het presidentschap van de Democraat bepalen. Indien de Republikeinen een meerderheid in het Huis krijgen, wordt het voor Biden moeilijker om wetten goedgekeurd te krijgen. Momenteel hebben de Democraten een meerderheid.

Biden ongezien scherp voor MAGA-Republikeinen

Dat verklaart waarom Biden ongezien scherp was voor Trump en zijn aanhangers tijdens zijn speech voor de Independence Hall in Philadelphia afgelopen week. Hij waarschuwde dat de democratie wordt aangevallen door een factie van de Republikeinse partij onder leiding van Trump, de zogenaamde MAGA-Republikeinen. “Ze proberen terug te gaan in de tijd, naar een Amerika waar je geen recht op keuzevrijheid, privacy of anticonceptie hebt”, klonk het.

Hij voegde er wel aan toe dat dat geen algemene aanval was tegen de Republikeinen. Integendeel, hij riep de “mainstream Republikeinen” en de Democraten op om massaal te gaan stemmen tijdens de tussentijdse verkiezingen. “We moeten de democratie samen verdedigen en beschermen”, zei hij.

Forse reactie Trump

Zoals verwacht kon een reactie van Bidens voorganger niet uitblijven. Trump noemde de president dit weekend een vijand van de staat. “De toespraak van Biden was niets dan haat en woede”, klonk het tijdens een toespraak in Pennsylvania. “Het was de meest haatdragende en verdeeldheid zaaiende toespraak die ooit door een Amerikaanse president is gehouden. Hij heeft tientallen miljoenen Amerikanen beledigd.”

Trump voegde eraan toe dat de MAGA-beweging, Make America Great Again voluit, geweldig is voor het land. Volgens hem willen hij en zijn aanhangers net de democratie redden. “Het gevaar voor de democratie komt niet van rechts, maar van radicaal links”, aldus Trump.

Inval FBI

Tijdens zijn speech had Trump het ook over de inval van de FBI in Mar-a-Lago, zijn resort in Palm Beach, Florida. FBI-agenten die de huiszoeking uitvoerden, vonden tientallen lege mappen met de aanduiding “geclassificeerd”, en uit het persoonlijke kantoor van Trump werden geheime bestanden teruggevonden.

De voormalige president omschreef die inval als het frappantste voorbeeld van de reële dreigingen die wegen op de vrijheid van de Amerikanen. “Het is één van de schokkendste voorbeelden van machtsmisbruik uit de Amerikaanse geschiedenis”, zei hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20