Lang verwachte Jetpack straks te koop voor 300.000 euro

Volgend jaar wordt een nieuwe poging gedaan om de Jetpack – een vliegend harnas – te lanceren. Dat heeft Aerostar Monaco, Europees verdeler van het toestel, bekend gemaakt.

Geraamd wordt dat het apparaat ongeveer 300.000 euro zou kosten. Met de commerciële lancering van de Jetpack zou een oude droom van de mensheid eindelijk in vervulling kunnen gaan. “De Jetpack kende een teleurstellend debuut,” merkt Kévin Badeaux op in de krant Les Echos. “Het toestel werd immers al drieëndertig jaar geleden in het Memorial Coliseum in Los Angeles tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen aan 92.000 toeschouwers voorgesteld.” De Amerikaanse piloot William Suitor werd daarbij door de Jetpack, die best kan worden omschreven als een rugzak met een raketmotor, vanop de tribune over het middenterrein van het stadion gevlogen om vervolgens zachtjes op de atletiekpiste neergezet te worden. Het was de eerste keer dat de technologie – tot dan uitsluitend getoond in films van onder meer James Bond en Star Wars – in reële omstandigheden werd gedemonstreerd. Kévin Badeaux merkt daarbij wel op dat de Jetpack al veel langer in de gedachten van de mensheid leefde, zoals onder meer uit plannen en geschriften van onder meer Leonardo da Vinci of Jules Verne is gebleken. De Russische uitvinder Aleksandr Fyodorovich Andreyev, waarover verder weinig is bekend, zou kort na de eerste wereldoorlog een patent op een vliegend harnas hebben genomen. Het toestel, uitgerust met kleine vleugels en aangedreven door een motor op zuurstof en methaan, is echter nooit in een echte vlucht gelukt.

Rocket Belt

Er zouden nadien echter ook een aantal industriële pogingen volgen om de mens te laten vliegen. In het begin van de jaren zestig ontwikkelde het Amerikaanse bedrijf Bell Aerosystems zijn Rocket Belt. Gehoopt werd het apparaat aan het Amerikaanse leger te kunnen verkopen. Na een eerste demonstratie – met een vlucht die eenentwintig seconde duurde en een afstand van honderdtwintig meter overbrugde – besloot het Amerikaanse militaire commando echter van een bestelling af te zien. De Jetpack, die zich als een inefficiënt transportmiddel had gemanifesteerd, werd vervolgens vooral een onderdeel van het Amerikaanse evenementencircuit, waarbij het toestel ook opdook op live optredens van popmuzikant Michael Jackson. Ook het videogame Grand Theft Auto San Andreas deed op de Jetpack beroep. Uiteindelijk lanceerde JetPack Aviation twee jaar geleden in New York een prototype dat het begin van een commerciële carrière moest worden. Vorig jaar volgde een tweede presentatie met een geëvolueerd model in Monaco. Aerostar Monaco, de Europese verdeler van het toestel, maakte daarbij bekend te hopen tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar een commerciële productie te kunnen opstarten. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20