Jean-Marie Dedecker stopt binnenkort als Kamerlid

Burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker zal niet de volledige legislatuur uitdoen als federaal volksvertegenwoordiger. Dat zegt hij in een interview met de Krant van West-Vlaanderen. ‘Dit is een nutteloze stiel geworden’, vindt hij.

De bekende West-Vlaamse brulboei stond bij de verkiezingen van 2019 als onafhankelijke op de lijst van N-VA en raakte zo verkozen als lijstduwer. Al is hij niet meer tevreden in het halfrond. ‘De verplaatsing naar Brussel is een belasting geworden. Een straf zelfs. Je mag van geluk spreken als je maar vier uur onderweg bent. Dat is een verlies aan levenskwaliteit. Ik wil dat niet meer. En wat we daar doen, is vaak nutteloos. Het is een nutteloze stiel geworden’, vindt hij.

Wanneer hij de Kamer precies gedag zegt, wil Dedecker niet zeggen. ‘Ik moet nog even in Brussel blijven voor enkele projecten. Zo organiseren we hier (in Middelkerke, red.) volgend jaar het Belgisch kampioenschap cyclocross. Ik zou dat graag doen op het militair domein in Lombardsijde. Je hebt daarvoor die minister nodig. Wie niet in Brussel zit, krijgt dat moeilijker geregeld. We moeten daar niet flauw over doen’, zegt Dedecker.

Zeker is dat Joren Vermeersch, poulain van Dedecker en adviseur ideologie bij N-VA, binnen afzienbare tijd zijn intrede maakt. ‘Joren zal een sterk parlementslid zijn. Ik wou hem op de eerste opvolgersplaats, dat was mijn voorwaarde. Anders was ik niet op de lijst gaan staan. Ik ken Joren al lang. Hij is bij mij begonnen’, stelt Dedecker, die zich wil focussen op zijn mandaat als burgemeester van Middelkerke.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20