De verkoop van een onderneming is een intensief proces waar je beter tijdig mee start, zegt Wouter Wellens, senior corporate finance advisor bij SBB Accountants & Adviseurs. Hoe uiteenlopend kunnen de redenen zijn voor zo’n grote stap en wat kan een ondernemer doen om het bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een potentiële overnemer?
Ondernemers starten vaak te laat met de voorbereiding van een verkoop. Bovendien ontbreekt er wel eens een duidelijke visie, weet Wouter Wellens. “Maar voor een optimale outcome is tijd nodig. Wat zijn je persoonlijke drivers? Welke rol zie je voor jezelf nog weggelegd in de onderneming na een verkoop? Wil je alles verkopen of toch bedrijfsvastgoed te behouden als appeltje voor de dorst? Verkies je een owner buy-out waarbij je al deels casht maar toch aandeelhouder blijft? En wat zijn je financiële ambities en behoeften op lange termijn? Bij een familiale overdracht zien we soms ook een mismatch tussen de verwachtingen bij de ouders en de wensen en ambities van de volgende generatie. Zoiets moet rijpen. Een uitgebreid gesprek met een onafhankelijke adviseur en alle betrokken partijen is vaak key om de pijnpunten naar boven te brengen.”
Welk type overnemer?
“Soms geven bedrijfsleiders zelf aan dat ze kandidaten in gedachten hebben”, vervolgt Wouter Wellens. “Maar evengoed weten ondernemers het soms niet goed én kennen ze de mogelijkheden niet. Wil je het bedrijf in de familie houden? Misschien heeft het management belangstelling om zich in te kopen. Of je trekt via een gedeeltelijke aandelenverkoop specifieke nieuwe expertise aan. Dan zijn er ook mogelijke strategische kopers zoals concurrenten, leveranciers of klanten die bijvoorbeeld een verticale integratie ambiëren. Natuurlijk zijn er ook financiële kopers: investeringsmaatschappijen met een vaak beperktere tijdshorizon die een paar jaar meegroeien om dan op hun beurt te verkopen.”
Je onderneming klaarstomen
Je kan je onderneming ook aantrekkelijker maken voor een potentiële acquisitie. Wouter Wellens: “Idealiter doe je eerst een vendor due diligence: is je onderneming klaar voor de verkoop? Dan toetsen we wat er bij de overname in orde moet zijn en wat er beter vroeg dan laat naar boven komt: algemene zaken zoals organisatiestructuur of vergunningen maar ook juridische, fiscale en financiële aspecten. Dan bekijken we ook hoeveel de onderneming waard is en creëren we inzicht in de parameters die de waarde kunnen beïnvloeden. Idealiter doe je dat dus enkele jaren voor de effectieve verkoop, dan kan je nog remediëren en optimaliseren.”
Vijf belangrijke tips
Knoop doorgehakt? Wouter Wellens geeft nog vijf concrete tips mee. “Tip één: zorg voor continuïteit. Maak je onderneming onafhankelijk van jezelf als bedrijfsleider. Tip twee: veel bedrijfsleiders focussen op omzet, maar soms is een kleinere omzet veel rendabeler – en dat bepaalt de waarde. Tip drie is werkkapitaaloptimalisatie: zorg dat er niet onnodig veel cash vast zit in voorraad of tegoeden van klanten en maak eventueel gebruik van betaaluitstel bij leveranciers. Hoe minder cash op de rekening, hoe lager de overnameprijs typisch zal zijn. Tip vier: investeer bedachtzaam, want onnodige investeringen zullen weinig toegevoegde waarde bieden, maar trekken door de schuldfinanciering wel de aandelenwaarde naar beneden. Zorg bovendien dat de cijfers niet vertroebeld zijn want, last but not least: je wil dat je vennootschap transparant is.”
Het volledige verhaal over hoe je de verkoop van je onderneming optimaal voorbereidt? Klik hier!