Japanse stad zet ‘robotwolven’ in om beren weg te jagen

In Japan worden confrontaties tussen mens en beer stilaan een groot probleem. Onlangs liepen twee van die aanvaringen nog fataal af (voor de mensen), en vaak lopen burgers flinke verwondingen op. Een Japanse stad heeft er iets op gevonden, het installeerde grote bewegende robotwolven als een soort vogelverschrikkers op steroïden. Sindsdien werd nog geen enkele berenaanval in de stad gerapporteerd. 

Naarmate de Japanse steden middels ontbossing groter worden, leven zwarte en bruine beren steeds dichter bij mensen. Ze zijn gewoon geraakt aan menselijke geluiden en aan de lichten van de autostrade. Als er door weersomstandigheden dan twee jaar op rij een eikeltekort is in de natuur – de calorierijke noot is het favoriete hapje van de beren – wagen de beren zich zonder schroom in menselijke leefruimtes. 

Zo komt het dat Japanners steeds vaker een beer tegen het lijf lopen als ze hun vuilnis buitenzetten, of als ze op weg zijn naar de ‘ofuro’, de traditionele warmwaterbaden in de tuin. Door de nabijheid hebben de grote roofdieren geleerd om niet bang te zijn van mensen.

Berenaanvallen in opmars

Volgens het Japanse ministerie van Leefmilieu vielen Aziatische zwarte beren en bruine beren vorig jaar 157 mensen aan. Maar liefst 6.285 werden gevangen genomen omdat ze schade hadden aangericht. Dat zijn beide recordhoogtes in de afgelopen 10 jaar. Tot en met augustus zijn er dit jaar 60 mensen aangevallen en 3207 beren gevangengenomen.

Ook de Japanse stad Takikawa zag steeds meer beren kuieren  in het centrum. Het stadsbestuur besloot om bewegende installaties te bedekken met een vacht en wolvenkop. Het zijn niet zomaar vogelverschrikkers, de mechanische gedrochten zijn uitgerust met bewegingssensoren. Zodra een beer in de buurt komt, ontbloot de robotwolf zijn tanden en lichten zijn ogen rood op. Hij schudt met zijn kop te schudden en begint te grommen en te huilen tot er geen beweging meer te detecteren valt. 

De robotwolven werden al in 2016 ontwikkeld door het bedrijf Ohta Seiki in samenwerking met de Landbouwuniversiteit van Tokio. Het originele doel was om gewassen te beschermen tegen allerlei dieren,. De CEO liet onlangs optekenen in Japanse media dat de robotwolven ‘mensen en beren kunnen helpen om samen te leven’.  ‘We willen de beren laten weten dat menselijke nederzettingen hun thuis niet is’, zei hij in een interview. 

In totaal zijn er zo’n 70 robotwolven die mensen en gewassen beschermen over heel Japan. Echte wolven zijn helaas al meer dan een eeuw uitgestorven in Japan. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20