Japanse centrale bank schrapt plannen voor CBDC wegens gebrek aan publieke belangstelling

Ondanks het testen van de technische haalbaarheid van de uitgifte van een digitale munt (of CBDC) sinds 2021, en het starten van de tweede fase van het experiment in april, heeft de Japanse centrale bank besloten om de plannen voor de invoering ervan in de ijskast te zetten als gevolg van de geringe belangstelling van het grote publiek.

De Bank of Japan (BOJ) overweegt namelijk niet om de CBDC in de nabije toekomst in te voeren vanwege de populariteit van creditcards, internetbankieren en e-money betaalmiddelen onder de consumenten in het land, meldde Sayuri Shirai van Asia Times op 20 juli.

Voorkeur voor betaalmethoden

De particuliere sector stimuleert namelijk ook het wijdverbreide gebruik van digitale en mobiele technologieën voor het doen van betalingen. Bovendien hebben de meeste Japanse burgers naar verluidt ongehinderd toegang tot het banksysteem en is het niet nodig gebleken om financiële inclusie voor een gemarginaliseerde groep te bevorderen.

Bovendien vinden de meeste consumenten op de particuliere sector gebaseerde betaalinstrumenten aantrekkelijker vanwege de voordelen zoals punten die zij kunnen verkrijgen en verzamelen en vervolgens kunnen gebruiken om voor andere goederen of diensten te betalen.

Het Japanse CBDC-experiment

Zoals Finbold heeft gemeld, is de BOJ in april 2021 begonnen met de experimentele fase om de haalbaarheid van de uitgifte van een CBDC te bepalen, die liep tot maart 2022, waarna de BOJ overging naar de tweede fase om de uitgebreide functies ervan te bepalen.

Medio april wees de uitvoerend directeur van de BOJ, Shinichi Uchida, de mogelijkheid af dat de centrale bank de digitale yen zou introduceren om negatieve rentetarieven te bereiken, terwijl de centrale bank de CBDC-experimenten nog aan het voorbereiden was.

De derde fase, waarin de instelling particuliere bedrijven en eindgebruikers wilde laten deelnemen aan een proefprogramma als dat nodig werd geacht, is kennelijk voor onbepaalde tijd opgeschort.

CBDC’s en hun potentieel

Ondertussen heeft een nieuwe enquête, uitgevoerd door het fintech- en blockchainbedrijf Ripple, uitgewezen dat 70% van de leiders in de financiële sector van mening is dat CBDC’s het potentieel hebben om in de komende vijf jaar maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen, met voordelen zoals financiële inclusie en toegang tot krediet.

Evenzo verklaarde het Internationaal Monetair Fonds al in juni dat sommige cryptocurrencies en CBDC’s een effectievere betaaloplossing kunnen zijn dan krediet- en debetkaarten, vooral op het gebied van energieverbruik.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20