Japanse bedrijfsfederatie wil meer unicorns; noodzakelijk om economie nieuw bloed te geven

Japan moet meer unicorns – startups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar – voortbrengen. Die impuls moet een cruciale hefboom voor de economie van het land worden. Dat heeft de Japan Business Federation (Keidanren) gemeld. Daarbij vraagt de Japanse bedrijfsfederatie van de overheid inspanningen om het aantal unicorns over een periode van vijf jaar te vertienvoudigen.

Deze snelgroeiende ondernemingen moeten volgens Keidanren innovatie stimuleren, in de hoop daarin een remedie te vinden voor de langzaam groeiende economie van het land.

Mastodonten

“Japan telt momenteel een tiental unicorns, maar Keidanren wil dat in het land de volgende vijf jaar ruim honderd bedrijven met een dergelijke waarde zouden oprijzen”, voert het Japanse persbureau Kyodo aan. De federatie wil tevens de geboorte van zo’n honderdduizend startups realiseren. Ook daarbij zou er sprake zijn van een vertienvoudiging.”

Tomoko Namba, vicevoorzitter van Keidanren, beklemtoonde het belang van investeringen in startups, die volgens haar immers een belangrijke injectie voor de nationale economie van Japan moeten betekenen.

Met zijn nieuwe voorstel hoopt de Japanse ondernemersfederatie de structuur van de nationale bedrijfswereld aan te pakken. De Japanse economie wordt immers gekenmerkt door de langdurige dominantie van grote bedrijven, die door hun omvang echter slechts langzaam bewegen.

Deze mastodonten beleefden hun grote successen vooral tijdens een periode van hoge economische groei die Japan in het verleden kende. Namba betoogde echter dat nieuwe stimulansen ervoor kunnen zorgen dat bedrijven die digitale innovatie en ondernemerschap promoten, tot bloei kunnen komen.

Topprioriteit

Japan hoopt daarbij innovatieve bedrijven te kunnen creëren die de vergelijking kunnen doorstaan met Amerikaanse technologieconcerns zoals Amazon of Facebook, die van startups uitgroeiden tot ondernemingen die een cruciale pijler van de nationale economie vormden.

Een van de meest bekende Japanse unicorns is Preferred Network, dat zich specialiseert in kunstmatige intelligentie. Een andere naam is SmartNews, ontwikkelaar van nieuwsapplicaties.

“Om deze verschuiving te realiseren, moet de ondersteuning van de groei van deze unicorns een van topprioriteiten van het Japanse economische beleid worden”, merkt Keidanren op. Daarvoor wil de federatie de oprichting van een overheidsinstantie die gespecialiseerd is in de ondersteuning van startups.

De federatie benadrukt daarbij tevens het belang van de introductie van een ecosysteem waarin bedrijven toegang zouden krijgen tot voldoende financiering en arbeidskrachten, zowel in Japan als het buitenland.

“Er is geen tijd meer te verliezen”, merkt Keidanren op. “Tenzij er dringend wordt ingegrepen, verliest Japan misschien de kans om die achterstand nog ooit te kunnen inhalen.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20