Japans geld voor Duitse deelsteps: Softbank pompt 250 miljoen in Tier

De Japanse investeringsmaatschappij Softbank leidde een investeringsronde voor het Duitse Tier Mobility. Dat levert de deelstepleverancier 250 miljoen dollar op.

Het is de derde investeringsronde voor Tier Mobility. Softbank levert een deel van de zowat 211 miljoen euro. Daarnaast zijn ook primaire investeerders zoals Mubadala Capital, Goodwater, Whitestar en Northzone opnieuw in het project gestapt met meer kapitaal.

Eenhoorn

Tier Mobility wordt daarmee gewaardeerd op net geen miljard dollar, weet The Financial Times. De Duitsers bereiken daarmee die felbegeerde eenhoornstatus, een van de weinige Europese bedrijven die dat label mogen claimen.

Het Duitse bedrijf is daarmee niet eens de grootste deelstepprovider ter wereld. Het is momenteel actief in Scandinavië, Denemarken, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Er loopt ook een proefproject in het Engelse York. Bird blijft de grootste en is ook actief in België. Tier is dat nog niet.

Micromobility

Het nieuwe kapitaal voor Tier zal niet noodzakelijk dienen om meer gebied in te nemen. Wel willen de Duitsers investeren in nieuwe ‘micromobility’-voertuigen. Deelsteps zijn een goed voorbeeld van die micromobiliteit, net als fietsen.

In België zijn de grootste deelstepproviders Bird, Lime en Dott. Circ, dat in Antwerpen en Brussel actief was, werd in 2020 overgenomen door Bird.

Deelsteps zijn snel in populariteit gegroeid. Toch is het niet overal een evidentie om ze te installeren. Grootsteden zijn niet altijd te spreken over deelsteps. Gebruikers laten ze achter op voetpaden en soms liggen er zo hele hordes op straat. Zeker in Parijs ging het bestuur even op de rem staan. Intussen zijn er duidelijke regels over parkeren en boomt de business verder.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20