Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Jamie Oliver sluit 22 van zijn 25 restaurants

Logo Business AM
Economie

22/05/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

De restaurantgroep van de Britse televisiekok Jamie Oliver heeft uitstel van betaling gevraagd. Daarmee dreigt een faillissement, waarbij duizend banen verloren zouden kunnen gaan. Door de maatregelen zijn tweeëntwintig van de vijfentwintig vestigingen van de groep inmiddels gesloten. Er is een curator aangesteld. Experts zeggen dat Oliver het slachtoffer is geworden van de moeilijke omstandigheden in de Britse retailsector.

De curator besliste om de twee filialen van Jamie’s Italian en een vestiging van Jamie Oliver’s Diner op luchthaven Gatwich Airport voorlopig open te houden. Ondertussen zoekt hij naar een oplossing voor de vestigingen. Oliver injecteerde eerder dit jaar nog 4 miljoen pond in zijn restaurantgroep.

Fondsenwerving

“De groep is recent nog een proces opgestart om bijkomende financiële middelen in zijn activiteiten te injecteren,” aldus de curatoren. “Jamie Oliver heeft eerder dit jaar nog bijkomende fondsen ter beschikking gesteld om de fondsenwerving te ondersteunen.”

“Het bedrijf moest echter tegen de ongunstige omstandigheden van de huidige handelsomgeving opboksen. Daardoor bleek het bijzonder moeilijk om bijkomende investeringen aan te trekken. Uiteindelijk dienden de bestuurders dan ook te beslissen om de boeken neer te leggen.”

Oliver reageerde verslagen op de teloorgang van zijn Britse restaurants. “We hebben Jamie’s Italian elf jaar geleden gelanceerd om een nieuwe wind door de Britse restaurantsector te laten waaien,” aldus de kok. “De keten streefde naar een menu met hoogwaardige en gezonde ingrediënten. Tevens was er grote aandacht voor de bescherming van het dierenwelzijn. Daarbij kon ik ook rekenen op een geweldig team, dat mijn passie voor kwaliteit en service deelde.”

De Britse vakbond Unite benadrukte dat de teloorgang van de restaurantgroep vooral een zware slag betekende voor de medewerkers van de keten. “Restaurants krijgen door de huidige economische onzekerheden met grote uitdagingen af te rekenen,” aldus woordvoerders van de vakbond. “Ketens die de voorbije jaren op een actieve manier naar uitbreiding zochten, zijn daarbij in het bijzonder kwetsbaar gebleken.”

“Zoals steeds zijn echter de werknemers van de bedrijven en hun toeleveranciers daarbij de grootste slachtoffers van de beslissingen die in de directiekamers worden genomen,” aldus Unite. De vakbond eiste daarbij garanties dat het getroffen personeel de nodige bescherming zou genieten en alle lonen, vakantiegelden en ontslagpremies zou krijgen uitbetaald.

Moeilijke omgeving

Jamie Oliver is bekend voor zijn boeken en televisieprogramma’s die onder de naam Naked Chef in tientallen landen op de markt zijn. De Britse kok debuteerde twintig jaar geleden op de Britse televisie. Hij voerde ook campagne gezonde voeding en kwalitatieve schoolmaaltijden.

“De keten van Oliver is het jongste slachtoffer van de moeilijke handelsomgeving die de Britse winkelsector momenteel kenmerkt,” merkt BBC News op. “Eerder dit jaar moest ook de keten Patisserie Valerie al zijn activiteiten staken. Zeventig verkooppunten sloten daarbij de deuren. Dat leidde tot een verlies van meer dan negenhonderd banen. Wel konden alsnog bijna honderd filialen worden gered. Ook ketens zoals Byron Burger, Prezzo en Carluccio’s raakten in problemen.”

De groep van Jamie Oliver kwam de voorbije twee jaar eerder al in problemen. Daarbij moesten een aantal filialen van zijn ketens Jamie’s Italian en Barbecoa worden gesloten. Ook de laatste restaurants van zijn keten Union Jack verdwenen. Het tijdschrift Jamie, dat bijna tien jaar lang was gepubliceerd, stopte eveneens. Tegelijkertijd investeerde Oliver toen al een bedrag van 3 miljoen pond in het bedrijf.

Simon Mydlowski, horeca-expert bij consulent Gordons, meent dat Oliver er onvoldoende is in geslaagd om de veranderende trends bij te houden. “Om in deze sector succes te boeken, moet men constant evolueren,” aldus Mydlowski. “Dat geldt voor de menu’s en de drankkeuze, maar ook voor de omgang met de klanten.”

“Door de hogere huurkosten, de stijgende voedingsprijzen en de toegenomen concurrentie, moeten restaurants zich kunnen onderscheiden. Het is geen toeval dat kleinere merken met een grote focus op vrijheid en flexibiliteit de beste prestaties laten optekenen.”

De buitenlandse restaurants van onder meer Jamie’s Italian, Jamie’s Pizzeria en Jamie’s Deli blijven gespaard. Dat geldt ook voor het restaurant  Fifteen Cornwall in Watergate Bay. Al deze activiteiten werden aan franchisenemers uitbesteed.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks