Jamaica heeft te kampen met een tekort aan wiet

Steeds minder kwekers moesten het afgelopen jaar een piek in de consumptie opvangen vanwege de pandemie. De combinatie met een slechte oogst vanwege klimatologische omstandigheden, maakt dat Jamaica te kampen heeft met een knoert van een marihuanaschaarste. 

Bij buitenlanders is Jamaica even bekend voor zijn cannabiscultuur als voor Bob Marley of voor reggae. Ondanks de vele wiettoeristen was het groene kruid – oftewel ganja zoals de plaatselijke benaming luidt – er lange tijd illegaal, en dat is het vandaag nog steeds grotendeels.

Volgens persagentschap Associated Press zijn er nu ook enorme bevoorradingsproblemen op de grotendeels illegale markt. Nadat zware regenval tijdens het orkaanseizoen vorig jaar lelijk huishield op de wietplantages, volgde een uitzonderlijke periode van droogte. Volgens (illegale) kwekers gingen daardoor duizenden dollars aan inkomsten in rook op. 

Coronaconsumptie

Door de lokale coronamaatregelen, waaronder een avondklok vanaf 18 uur konden de landbouwers ook hun velden moeilijker bewerken, aangezien dat vanwege het clandestiene karakter vaak ’s nachts gebeurt. 

De consument zat dus vaker thuis vanwege de pandemie, en aangezien wietgebruik de voorbije jaren gedecriminaliseerd werd op het Caraïbische eiland heeft de consumptie van de geestverruimende plant het afgelopen jaar gepiekt. 

Volgens het overheidsagentschap voor legale wietconsumptie was er in de gereguleerde industrie van Jamaica geen sprake van een tekort. De zogenaamde ‘herb houses’ zijn echter zeer onpopulair bij de lokale bevolking vanwege de hoge prijs. Wiet kost er namelijk vijf tot tienmaal zoveel als op straat. 

Sinds 2015 is gebruik voor medische doeleinden legaal, en is het bezit van kleine hoeveelheden wiet gedecriminaliseerd. Wie betrapt wordt met minder dan 50 gram betaalt een kleine boete, maar wordt niet gearresteerd en krijgt geen strafblad. Het is sindsdien ook toegestaan om vijf planten per persoon te bezitten. Rastafari’s, aanhangers van de lokale religie, mogen wiet roken in het kader van hun geloofsrituelen. 

Lees ook:

Bron: Associated Press

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20