It’s the immigration, stupid! Revolte van westerse volkeren bedreigt Europa

“It’s the economy, stupid!” Het was de sneer die Bill Clinton aan de oude George Bush uitdeelde toen die er in 1992 – ondanks zijn succesvolle militaire tussenkomst in Irak – niet in geslaagd was zich van zijn herverkiezing te verzekeren. Vandaag is een andere boutade op haar plaats, schrijft essayist en columniste Eric Zemmour in een opiniestuk in de Franse krant Le Figaro: “It’s the immigration, stupid!’

Zowel in Italië als in Duitsland en Oostenrijk werd na de Brexit de immigratie de inzet van de verkiezingen. En telkens opnieuw werden de machtshebbers in hun hemd gezet ten koste van partijen die de immigratie willen bestrijden. Waren Merkel en Renzi de grote verliezers, dan waren de AfD (90 zetels in de Bundestag, een naoorlogs record) en de Lega Nord de overwinnaars. Dat enkel Oost-Europese landen zich tegen de massale immigratie zouden verzetten, noemt Zemmour ‘een mythe’.

“De immigratie vormt de knoop van dit historische drama”

“De immigratie vormt de knoop van dit historische drama”, schrijft Zemmour. “De onwaarschijnlijke immigratiegolf die we ondergaan is geen neveneffect van de Europese Unie. Integendeel, ze vormt de grondslag van haar ideologie – een filosofie die, gekweld door haar hitleriaans verleden, denkt dat de natie niet langer op haar volk, noch haar grondgebied steunt, maar op bepaalde waarden; dat grenzen onnodige barrières zijn die de handel belemmeren; dat mensen inwisselbaar zijn, eenvoudige producenten en consumenten zonder verleden, wortels, noch identiteit; dat de natiestaten niet het recht hebben om vreemdelingen die op hun grondgebied komen te weigeren of weg te sturen, noch ze te discrimineren door de (sociale) voordelen voor hun eigen burgers te bewaren, of [de nieuwelingen] te assimileren met de dominante cultuur van hun land. Dat is wat in Brussel onder een open samenleving en een rechtstaat wordt verstaan.”

[“In België zijn er op 10 jaar tijd 1 miljoen immigranten bijgekomen. Geen enkel democratisch debat ging daarmee gepaard. De realiteit over immigratie in ons land wordt systematisch onder de mat geveegd,” schreef de Brusselse MR-senator Alain Destexhe daar onlangs nog over in dezelfde krant.]

De revolte van westerse volkeren bedreigt Europa als nooit tevoren

Maar deze revolte van westerse volkeren, in het hart van de landen die de EU hebben opgericht, bedreigt Europa als nooit tevoren, besluit Zemmour. Brussel staat voor de keuze: die fameuze ‘waarden’ verdedigen of keer op keer slaag krijgen van het electoraat. Hij verwijst tenlsotte naar een uitspraak van de Franse dichter en staatsman Alphonse de Lamartine (1790 – 1869):

“Telkens een theorie in tegenspraak is met de redding van de samenleving, is het de theorie die fout is, want de samenleving is de ultieme waarheid.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20