Italië verstrengt maatregelen, maar gaat minder ver dan buurlanden

Italië sluit zijn cafés om middernacht en laat maar maximaal zes mensen per tafel toe. Dat kondigde premier Giuseppe Conte zondagavond aan.

‘We mogen geen tijd verliezen, we moeten nu maatregelen nemen om een volledige lockdown te vermijden’, zei Conte zondagavond in een televisietoespraak. ‘De overheid is hier, maar iedereen moet zijn deel doen.’

Hij herhaalde dat de meest effectieve maatregelen nog steeds de ‘gouden regels’ zijn: een mondmaskers dragen, afstand houden en handen wassen. Maar hij voegde daar nog enkele maatregelen aan toe.

Sluitingsuur

Horecazaken moeten sluiten om middernacht en burgemeesters krijgen zelfs de macht om ze al om 21 uur dicht te doen als dat nodig blijkt. Voor andere publieke plaatsen gelden dezelfde regels.

In cafés en restaurants zal er na 18 uur ook alleen maar aan tafel bediend worden en er mogen maar zes mensen tegelijk aan een tafel zitten.

Onderwijs

Ook scholen krijgen andere regels opgelegd. Het middelbaar onderwijs start later op de dag en afstandonderwijs zal meer aangemoedigd worden. Festivals en evenementen worden allemaal opgeschort, amateurcontactsporten mogen niet meer doorgaan en fitnesszalen en zwembaden moeten tegen volgende week aanpassingen doorvoeren.

Conte gaat daarmee minder ver dan andere Europese landen die de voorbije week restricties aankondigden. Nederland sloot alle cafés en restaurants, Frankrijk voerde in de zwaarst getroffen steden een avondklok in en België deed een combinatie van die twee. Het Verenigd Koninkrijk kwam met een barometer om verschillende regio’s andere regels op te leggen. In België loopt die vertraging op.

Italië is in Europa het hardst getroffen door het coronavirus en was in maart het eerste Europese land dat volledig in lockdown ging. Zondag kwamen er nog bijna 12.000 besmettingen bij in het Mediterraanse land.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20