Italië hangt aan infuus van ECB: kiem van nieuwe eurocrisis?

De Europese Centrale Bank schuift de discussie over de afbouw van haar reusachtige obligatieportefeuille PEPP door naar begin volgend jaar. Daardoor kunnen haar steunaankopen van Italiaans staatspapier verdergaan.

Waarom is dit belangrijk?

Economen maken zich grote zorgen om de ontsporende Italiaanse financiën. Zonder de steun van de ECB zou de rente op Italiaanse staatsobligaties ongetwijfeld de hoogte inschieten. Of waarom premier Giorgia Meloni, die recent nog een versoepeling van haar begrotingsbeleid aankondigde, ECB-voorzitter Christine Lagarde best te vriend houdt.

In het nieuws: De Europese Centrale Bank vertelde na haar vergadering over het monetaire beleid, waarbij ze de rente zoals verwacht onveranderd liet, niets over de toekomst van het noodprogramma PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme). Die PEPP-portefeuille heeft een waarde van liefst 1.700 miljard euro.

  • Zoals de naam suggereert, dateert dat aankoopprogramma van de coronacrisis. De bedoeling was mogelijke fragmentatie van de eurozone tegen te gaan en speculatie tegen sommige lidstaten tegen te gaan.
  • Aanvankelijk was sprake van een bedrag van 750 miljard euro, maar stapsgewijs werd dat opgetrokken tot de huidige 1.700 miljard euro. In december 2021 werd beslist dat de portefeuille vanaf april 2022 niet meer mocht aanzwellen, maar dat herbeleggingen wel nog mogelijk zijn tot eind 2024.
  • Economen hoopten van de ECB meer te weten te komen over een mogelijke vervroegde afbouw van PEPP, maar Lagarde gaf in haar persconferentie alleen nietszeggende antwoorden daarover.
  • Bij de lancering van PEPP werd nochtans verzekerd dat de steunaankopen tijdelijk gingen zijn. Inmiddels ligt de coronacrisis al ver achter ons.

Italië

Ingezoomd: Vooral één euroland zal erg tevreden zijn met die status-quo: Italië.

  • Uit onderzoek blijkt dat dit Zuid-Europese land in de voorbije vijftien maanden veruit de meeste steunaankopen kreeg vanuit de ECB, met Spanje als tweede op verre afstand. Alle andere eurolanden werden niet actief ondersteund door de centrale bank.
  • Het is veelzeggend dat de Italiaanse tienjarige rente naar beneden knikte na het ECB-besluit, wat je als een teken van sterker vertrouwen in Italiaans papier kan zien. Het duidt erop dat obligatiebeleggers ervan uitgaan dat Frankfurt nog wel even doorgaat met de steun aan Rome.

Eurocrisis

Stilte voor de storm? Economen als Robin Brooks (Institute of International Finance) vinden dat het PEPP de marktsignalen verstoort, waardoor Italië niet gestimuleerd wordt om zijn staatsfinanciën op orde te zetten.

  • Bovendien wordt opnieuw het geduld van de sterke eurolanden, die de euro ondermijnd zien door de lossere overheidsfinanciën in het zuiden van Europa, opnieuw op de proef gesteld.
  • De Nederlandse beurscommentator Corné van Zeijl voorspelt zelfs een volgende eurocrisis en staat daarin niet alleen.
  • “De ontwikkelingen in deze saga zullen ervoor zorgen dat Italië centraal blijft staan in debatten over het toekomstige macro-economische bestuurskader voor de eurozone”, schrijft de denktank Oxford Economics. “De Italiaanse kwestie, die al een tijdje sluimert, is weer terug om de Europese politiek en economie te achtervolgen.”

(nd)

Meer