Italië blokkeert verkoop militaire technologie aan China

Italië heeft de verkoop van een fabrikant van militaire drones aan Chinese investeerders geannuleerd. Dat hebben een aantal vertegenwoordigers van de Italiaanse regering gezegd. Het initiatief vormt een onderdeel van de pogingen van de regering van de Italiaanse premier Mario Draghi om de zakelijke opmars van China in zijn land te beteugelen.

Vier jaar geleden werd bekend dat een aantal Chinese partijen een aandeel van 75 procent in de Italiaanse vliegtuigconstructeur Alpi Aviation probeerden te verwerven. De Italiaanse regering opende vorig jaar een onderzoek naar de transactie en heeft nu de beslist de verkoop te annuleren.

Nationale veiligheid

Daarbij wordt opgemerkt dat de betrokkenen hebben nagelaten de Italiaanse regering over hun plannen te informeren. In Italië is het immers verplicht om de overheid op de hoogte te brengen van transacties die met strategisch belangrijke activa worden gepland.

“In de Verenigde Staten en Europa groeit de druk om grotere aandacht te besteden aan de potentiële risico’s van Chinese investeerders voor de nationale veiligheid”, meldt het persbureau Reuters. “Het dossier over Alpi Aviation toont echter hoe gemakkelijk veranderingen in bedrijfseigendom onder de radar kunnen glippen.”

Het bod op Alpi Aviation was afkomstig van China Corporate United Investment Holding (CCUI) en CRRC Capital Holding, die door de Chinese overheid worden gedomineerd.

De Italiaanse overheid heeft niet alleen de overeenkomst geannuleerd, maar heeft aan de betrokken partijen tevens een boete opgelegd. De Italiaanse fiscale politie had eerder al gemeld het overnamebod als een vijandige investering in een strategische technologie te bestempelen. Het bedrijf stelde echter dat de verkoop transparant was afgehandeld en daarbij aan alle regelgeving was voldaan.

Bureaucratie

De meldingsplicht van een verkoop van strategische activa werd in Italië tien jaar geleden ingevoerd. “In het algemeen worden de betrokken transacties goedgekeurd, meestal met aanbevelingen die bedoeld zijn om de nationale belangen te beschermen”, voert Reuters aan.

“Sinds de maatregel werd ingevoerd zijn echter slechts zes overnames door een buitenlandse partij geblokkeerd. Daarbij was vijf keer een Chinese partij betrokken. Het verzet tegen dergelijke overnames is vooral het werk van de huidige Italiaanse regering. Sinds Mario Draghi dertien maanden geleden regeringsleider werd, zijn vier transacties tegengehouden.”

Het dossier rond Alpi Aviation heeft Copasir, de Italiaanse parlementaire commissie voor nationale veiligheid, aangezet om bij de Italiaanse regering aan te dringen om meer aandacht te besteden aan de bescherming van strategische nationale belangen.

Anderen merken echter op dat de maatregel tot een grotere en vaak onnodige bureaucratie leidt. Vorig jaar zouden bijna vijfhonderd dossiers bij de Italiaanse autoriteiten zijn ingediend. Het fenomeen heeft de jongste jaren ook sterk aan omvang gewonnen. Twee jaar geleden was er immers van slechts 342 dossiers sprake. Het jaar voordien werden amper 83 transacties voor een evaluatie ingediend.

Er wordt nog opgemerkt dat meer dan 40 procent van de meldingen betrekking had op transacties zonder een strategisch belang.

Meer