Cinque Terre: Italianen vragen toeristen om weg te blijven

Het Italiaanse Cinque Terre, een nationaal park bekend om z’n pastelkleurige dorpjes, wijngaarden en kustpaadjes, wil volgende zomer één miljoen toeristen minder verwelkomen dan vorig jaar en heeft daarom een quotasysteem ingevoerd.

De meeste steden doen er juist alles aan om toeristen aan te trekken, het Italiaanse Cinque Terre gaat nu het omgekeerde doen. Volgens de beheerders van het park is dat nodig om de authenticiteit van de dorpjes te bewaren.

Cinque Terre bestaat uit een reeks vissersdorpjes die ontstonden in de middeleeuwen en die slechts verbonden zijn door nauwe bergpaadjes langs de rotskusten. Vorig jaar trok dat ongewone decor 2.5 miljoen toeristen aan en dat is voor de beheerders van het nationale park en veel inwoners van de dorpjes van het goede te veel.

Elektronische tellers

Volgens Patrizio Scarpellini, de directeur van het park, moeten toeristen leren begrijpen dat ze niet alle vijf de dorpjes in één dag kunnen bezoeken. Zijn diensten hebben nu elektronische tellers aan de start en het einde van de kustpaadjes geïnstalleerd om zo de massa beter te kunnen controleren. Overigens is niet iedereen is gelukkig met de maatregel. De burgemeester van Monterosso, één van de vissersdorpjes, vreest dat de maatregel “ernstige schade zal toebrengen aan de toerismesector.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20