Italianen bepalen in referendum of ze het mes in het parlement zetten

Tijdens een volksraadpleging mochten de Italianen zich zondag en maandag buigen over de vraag of het aantal parlementsleden moet krimpen, van het huidige 945 naar 600. Voor de Vijfsterrenbeweging zou dat een stevige meevaller zijn.

Vorig jaar zette het parlement het licht zelf al op groen door een grondwetswijziging goed te keuren, en nu mogen de bijna 47 miljoen kiezers in Italië zich laten horen. Meer dan 67 procent van de Italianen zou voor de verandering stemmen, blijkt uit een projectie van de Italiaanse openbare omroep RAI.

Het referendum kwam er op initiatief van de Vijfsterrenbeweging. Die partij ontstond meer dan tien jaar geleden uit frustratie over de politiek in Italië. Ze hekelden de hoge vergoedingen en de privileges van de parlementsleden en opperden meteen het idee om het mes te zetten in het parlement. Door een derde van de parlementsleden te schrappen, zou de Italiaanse overheid 500 miljoen euro besparen per legislatuur van 5 jaar.

0,007 procent

In Italië krijgen volksvertegenwoordigers zo’n 10.000 euro bruto per maand en daarnaast mogen ze nog eens 8.000 euro per maand aan onkosten maken. ‘We kunnen terugkeren naar een normaal parlement, met minder privileges en 345 minder zetels’, stelt minister van Buitenlandse Zaken én vooraanstaand lid van de Vijfsterrenbeweging Luigi Di Maio.

Tegenstanders betogen dat de Vijfsterrenweging de democratie enkel wil verzwakken. De Italiaanse econoom Carlo Cottarrelli berekende dat de ingreep amper een besparing van 285 miljoen euro zal zijn, oftewel 57 miljoen euro per jaar. Dat komt overeen met 0,007 procent van de begroting. Volgens hem zou het interessanter zijn om een salarisverlaging door te voeren voor alle parlementsleden.

Als de Italianen massaal ‘si’ aanduiden op het referendum, treedt de verandering bij de volgende verkiezingen in 2023 in voege.

Meer