Italiaanse terroristen van Rode Brigades in Frankrijk opgepakt

De Franse politie heeft vandaag zeven voormalige leden opgepakt van de Rode Brigades, een Italiaanse extreemlinkse terroristische organisatie die in de jaren 70 en 80 actief was.

De groep, die de moord op de voormalige Italiaanse premier Aldo Moro op hun conto heeft staan, terroriseerde Italië gedurende twee decennia. Onder de voormalige socialistische president François Mitterrand, is Frankrijk echter lange tijd een toevluchtsoord geweest voor ex-leden van de Rode Brigades. 

De zogenaamde ‘Mitterrand-doctrine’, die in 1985 werd goedgekeurd, bood extremisten asiel aan op voorwaarde dat ze geweld afzweerden en in Italië niet werden gezocht voor moord of andere ‘bloedmisdaden’.

Italië zou er bij de Franse president Emmanuel Macron op hebben aangedrongen om de extreemlinkse guerrillastrijders die zich al tientallen jaren in Frankrijk schuilhouden om gevangenisstraffen in Italië te ontlopen, uit te leveren. 

Parijs verklaarde woensdag na de arrestaties van de zeven ex-leden dat het nog steeds vasthield aan de Mitterrand-doctrine, maar dat deze arrestaties en uitleveringen noodzakelijk waren. 

‘Frankrijk, ook getroffen door terrorisme, begrijpt de absolute noodzaak om slachtoffers recht te doen’, klinkt het in een verklaring. ‘Met deze uitlevering maakt het ook deel uit van de absolute noodzaak om een rechtvaardig Europa op te bouwen waarin wederzijds vertrouwen centraal moet staan.’

Reactie Italië

De Italiaanse premier Mario Draghi verwelkomde het besluit van Frankrijk om in te gaan op het verzoek van Italië. Hij zei dat de gearresteerden ‘verantwoordelijk waren voor zeer ernstige terroristische misdrijven, die een wonde hebben achtergelaten die nog steeds open is’.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio reageerde al op de uitlevering: ‘Deze voormalige Brigade-leden werden in Italië beschuldigd en veroordeeld voor terroristische daden die verband hielden met de bloedige gebeurtenissen in de jaren 70 en 80.’ Dat ze nu zijn opgepakt, toont aan ‘dat men niet kan weglopen voor zijn verantwoordelijkheden, voor de pijn die is toegebracht, voor het kwaad dat is aangericht’, zei hij.

(lb)

Lees ook: ‘Extreemlinks terrorisme maakt comeback in Frankrijk’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20