‘Italiaanse marineofficier verkocht geheime documenten aan Rusland’

Een kapitein van de Italiaanse marine is woensdag gearresteerd op beschuldiging van spionage. Hij zou geheime staatsdocumenten hebben verkocht aan Russische ambassadeur Sergej Razov. Dat meldt persagentschap Associated Press (AP).

Het was de paramilitaire politie van Italië, de Carabinieri, die in een verklaring meldde dat de Italiaanse ambtenaar, kapitein op een fregat, is aangehouden. Ook de Rus, lid van de Russische strijdkrachten gestationeerd op de ambassade van Moskou in Italië, is ingerekend. Maar zijn status zou ‘in beraad worden gehouden’ wegens zijn diplomatieke positie.

Staatsveiligheid

‘Carabinieri kwamen tussenbeide tijdens een clandestiene ontmoeting tussen de twee. Onmiddellijk na de overdracht van een document door de Italiaanse officier in ruil voor een som geld, werden ze betrapt’, liet de politie in de verklaring optekenen.

Beiden worden beschuldigd van ‘ernstige misdrijven betreffende spionage en staatsveiligheid’, aldus de Carabinieri.

De Russische ambassade in Rome bevestigde de aanhouding van een diplomaat aan AP, maar wilde geen commentaar geven op het incident.

‘We hopen in ieder geval dat dit geen invloed zal hebben op de bilaterale betrekkingen’, aldus de ambassade.

NAVO-geheimen

De Italiaanse krant Corriere della Sera meldt dat uit papieren, die in de flat van de marineofficier in beslag zijn genomen, blijkt dat hij mogelijk NAVO-geheimen heeft doorgespeeld. Daarmee zou hij de nationale veiligheid van andere landen in gevaar hebben gebracht.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20