Italiaanse euroscepticus: ‘De euro is onomkeerbaar’

Matteo Salvini, leider van de extreemrechtse Italiaanse partij Lega Nord, wil niet meer dat Italië uit de eurozone of uit de EU stapt. Dat zegt hij in een interview met de Italiaanse krant Il Foglio.

‘De euro is onomkeerbaar’, zegt Salvini in het interview. Ook een Italexit sluit Salvini uit. Nochtans is hij een notoir euroscepticus. ‘Het is technisch onmogelijk’, zegt hij daarover.

‘Basta euro’

De voorbije jaren was Italië onder invloed van de Lega nochtans een Europees zorgenkind. In 2014 kwam de partij op in de Europese verkiezingen met de slogan ‘Basta euro’. Ook de sterke prestatie van uitgesproken eurosceptische partijen tijdens de Italiaanse parlementsverkiezingen in 2018 baarden menig europarlementariër zorgen. De onwil van de EU om Italië bij te staan in de migratiecrisis wordt vaak aangehaald als reden van de ontgoocheling in Europa.

Lega Nord stapte in augustus echter uit de regering met de eveneens eurosceptische Vijfsterrenbeweging. Op die manier wou Salvini tevergeefs vroege verkiezingen forceren. Sindsdien is zijn partij stevig gezakt in de peilingen en hanteert hij een zachtere toon wat betreft de EU.

Van de niche naar het establishment

Volgens analisten schrikte Salvini’s monetair nationalisme kiezers af. Het standpunt tegen de euro maakte het ook moeilijk om het bedrijfsleven mee aan boord te krijgen. Zijn partij kiest er nu duidelijk voor om de niche in te ruilen voor het establishment. Door de handdoek in de ring te werpen in de strijd tegen de eurozone wordt de partij minder oppositie- en meer regeringsmateriaal.

Het is een redenering die eurosceptische bewegingen over heel het continent gemaakt hebben. Marine Le Pen en Front national begroeven hun plannen om de eurozone (en de EU) te verlaten twee jaar geleden al. Geert wilders’ PVV verloor al haar zetels in het Europees Parlement omdat ze bleef vasthouden aan een terugkeer naar de gulden. Er is momenteel geen enkele anti-eurobeweging van betekenis in een land dat deel uitmaakt van de eurozone.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20