Italiaan pas op 75 met pensioen

Jonge Italianen kunnen pas op hun 75ste met pensioen. Ze zullen dan ook nog eens 25% minder pensioen ontvangen dan de babyboomers die vandaag de arbeidsmarkt verlaten.

Sinds begin april stuurt het INPS, het Italiaanse orgaan dat belast is met de berekening en uitbetaling van de pensioenen, brieven naar de belastingbetalers om deze te informeren over de voorwaarden van hun pensionering. In de briefwisseling vinden ze een leeftijdssimulatie en het bedrag waarop ze recht zouden hebben wanneer ze definitief ophouden met werken.

De jongeren onder hen – de generatie geboren na 1980 – krijgen nu te horen dat ze, als gevolg van de pensioenhervorming die in 2011 werd goedgekeurd –  tot hun 75ste aan de slag moeten blijven. Ze zouden dan ook nog eens 25% minder pensioen ontvangen dan de huidige babyboomers, berekende de Franse krant Les Echos. Dat wordt door INPS-directeur Tito Boeri bevestigd. Hij denkt dat het raadzaam is het systeem te versoepelen.

Jeugdwerkloosheid

Italië kent een hoge jeugdwerkloosheid (38%). Volgens Boeri is dat een gevolg van de economische crisis en van de verstrenging van de pensioenvoorwaarden. Ook aan oudere werknemers wordt nu gevraagd langer te blijven werken om een volwaardig pensioen te krijgen, maar die maatregel blokkeert dan weer de intrede van jongeren op de arbeidsmarkt.

Oude bevolking

Italië heeft een van de oudste bevolkingen van de EU. 15% van de inkomsten van de staat gaat dan ook naar de financiering van de pensioenen. Tegen 2030 zal 1 op elke 4 Italianen ouder zijn dan 65. De voorbije 20 jaar is het aantal tachtigplussers met 150% toegenomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20