IT-specialisten wereldwijd steken koppen bij elkaar om coronacrisis te hacken

Over heel de wereld vinden zogeheten hackathons plaats: een soort wedstrijden of brainstormsessies waarbij techontwikkelaars nadenken over digitale innovaties om de coronacrisis te bestrijden. 

Aangezien zowat de hele wereld in zijn kot moet blijven, hebben potentiële vrijwilligers het moeilijk om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het coronavirus. Programmeurs moeten echter hun bureau(blad) niet verlaten om nuttig te wezen. 

Wereldwijde hackathons

Velen onder hen nemen deel aan codeercompetitites, genaamd hackathons. Daarbij werken teams wereldwijd aan digitale oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen waar de pandemie ons voor stelt.  

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft samen met techgiganten zoals Facebook en Microsoft zo’n wereldwijde hackathon georganiseerd, #BuildforCOVID19. Het doel van de competitie: softwaretoepassingen ontwikkelen die een sociale impact hebben op uitdagingen gecreëerd door Covid-19. De wedstrijd ontving 1.500 inzendingen uit 175 landen. Daaruit werden 89 projecten geselecteerd die financiering krijgen om hun idee uit te werken. 

Welke uitdagingen en oplossingen?

Bij de geselecteerde projecten was er geen Belgisch team. Wel een Nederlands team dat aan een platform werkt om lesgeven vanop afstand makkelijker te maken, genaamd Learners. Andere projecten werken onder meer aan apps die contacten met coronapatiënten traceren, en toepassingen om online symptomen vast te stellen. 

Meer goede ideeën zijn onderweg. De hackathons zijn intussen een globale beweging geworden. Van 24 tot 26 april wordt er een pan-Europese digitale denkoefening georganiseerd door de EU.

Ook in België zijn initiatieven aan de gang. Op www.hackthecrisis.be steken techspelers en IT-creatievelingen de koppen bij elkaar om tot innovatieve oplossingen te komen. Uitdagingen waaraan gewerkt wordt zijn onder meer eenzaamheid bij bejaarden en de logistieke problemen van een economie onder lockdown. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20