ISS moet weeral uitwijken, ditmaal voor een Argentijnse satelliet

Het Internationaal Ruimtestation (ISS) moest maandag een manoeuvre uitvoeren om een Argentijnse satelliet te ontwijken.

Waarom is dit belangrijk?

De nieuwe race naar de ruimte is volop aan de gang. Maar dat brengt ook problemen met zich mee. De lage baan rond de aarde begint immers steeds drukker te worden

In het nieuws: De Progress MS-22, een Russisch ruimtetuig dat aan het ISS is gekoppeld, moest zes minuten lang zijn stuwraketten activeren om de baan van het ruimtestation te verhogen, liet het Amerikaanse ruimteagentschap NASA weten in een blogpost.

  • NASA spreekt van een aardobservatiesatelliet die te dicht bij het ISS zou komen. Die zou, indien het ruimtestation niet aan de kant zou zijn gegaan, tot op ongeveer 2,7 kilometer van het station zijn genaderd, een zeer korte afstand in de ruimte. Het ISS beweegt namelijk aan zo’n 7,6 kilometer per seconde.
  • 20 minuten voor het manoeuvre liet NASA aan de bemanning weten dat er hoe dan ook geen risico op een botsing was, meldt Space News. Aangezien de stuwraketten van Progress MS-22 toch al geactiveerd waren, werd het manoeuvre toch uitgevoerd.
  • Een woordvoerder van NASA liet niet weten om welke satelliet het exact ging. Wel is bekend dat het een Argentijnse aardobservatiesatelliet is, die in 2020 werd gelanceerd. Mogelijk ging het om NuSat-17, een kunstmaan die door het Argentijnse bedrijf Satellogic in een baan rond de aarde werd geplaatst.
  • De baan van NuSat-17 en negen andere satellieten die gelijktijdig door het bedrijf gelanceerd werden, vervalt stilaan. Dat kan in de toekomst nog problemen opleveren voor het ISS.

Steeds groter probleem

Opgemerkt: Het ISS moet steeds vaker ontwijkingsmanoeuvres uitvoeren, naarmate er meer objecten in een baan rond de aarde worden geplaatst.

  • Tot nu toe werden al meer dan 30 dergelijke manoeuvres uitgevoerd sinds het station operationeel werd. Vorig jaar moest het ISS bijvoorbeeld tweemaal wijken voor ruimteafval dat afkomstig is van een Russische wapentest.
  • Experts maken zich steeds meer zorgen over ruimteafval. Er bevinden zich intussen tientallen duizenden stukken in een baan rond de aarde, volgens cijfers van het Europees Ruimteagentschap (ESA). De angst bestaat dat elke botsing meer schroot creëert, waardoor een kettingreactie ontstaat.
  • Dat kan ervoor zorgen dat bemande vluchten steeds meer risico lopen om geraakt te worden. 
Meer