Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 09 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Israëlische start-up heeft batterij die e-brommer in 5 minuten oplaadt

Logo Business AM
Economie

14/06/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Storedot, een startup uit Israël, heeft een batterij ontwikkeld die een elektrische scooter in vijf minuten kan opladen. Het bedrijf beklemtoont dat de technologie zou kunnen helpen om de acceptatie van elektrische voertuigen te versnellen. Door de oplaadtijd gevoelig te beperken, kunnen elektrische voertuigen volgens Storedot een even grote populariteit verwerven als wagens op benzine of diesel.

Het bedrijf demonstreerde zijn lithium-ionbatterij op een elektrische scooter van de Spaanse fabrikant Torrot. Het rijwiel kreeg door de technologie van Storedot op vijf minuten voldoende capaciteit om een afstand van zeventig kilometer te kunnen afleggen.

Barrières doorbreken

“Om een dergelijke prestatie te evenaren, zou met een traditionele batterij een oplaadtijd van vier uur noodzakelijk zijn,” benadrukt Doron Myersdorf, chief executive van Storedot. “De toepassing toont de wereld dat het mogelijk is om de barrières van de lange oplaadtijden te doorbreken. Velen dachten dat snelle oplaadtijden voor elektrische batterijen onmogelijk waren. Zij hadden echter ongelijk.”

De superieure efficiëntie van de batterij van Storedot is volgens Myersdorf te danken aan een technologie die het gebruik van grafiet, een vorm van koolstof, overbodig maakt. “In plaats daarvan gebruikt Storedot tin, germanium en silicium, in combinatie met organische verbindingen,” zegt hij.

De Israëlische onderneming heeft eerder ook snelladende mobiele telefoons ontwikkeld. Dit product zal volgend jaar al op de markt verschijnen. De batterijen voor scooters zouden over twee jaar commercieel worden gelanceerd. Tegen die deadline zou ook al een verdere ontwikkeling van de technologie moeten worden voorgesteld.

Storedot wil immers op vijf minuten tijd een Mercedes opladen voor een rit van 450 kilometer. “Een dergelijke operatie neemt momenteel nog verscheidene uren in beslag,” benadrukt Myersdorf. “Daarbij zal ook bijzondere aandacht moeten worden besteed aan de koeling.”

Angst

Snelle oplaadtijden kunnen volgens waarnemers helpen om de bereik-angst van de chauffeur weg te nemen. Die angst is immers een belangrijk obstakel voor de massale adoptie van elektrische voertuigen. Vele reizigers hebben immers de vrees dat ze onderweg zonder brandstof zouden kunnen vallen. Wanneer die angst kan worden weggenomen, zal ook een grote barrière voor de verkoop van elektrische voertuigen wegvallen.

Consultant McKinsey berekende dat er tot het einde van het volgende decennium ongeveer 50 miljard dollar investeringen in laadapparatuur noodzakelijk zullen zijn om aan de vraag te voldoen. Storedot heeft voor de ontwikkeling van de technologie onder meer van British Petroleum (BP) financiële ondersteuning genoten.

“De sector staat nog voor een aantal belangrijke uitdagingen,” zeggen experts van BP Investment. “Onder meer zal een efficiënte aanvoer van grondstoffen zijn vereist. Maar ook de tankstations hebben een nieuw ontwerp nodig. Daarnaast moet de productie van batterijen worden opgevoerd. Eveneens is er een efficiëntere verwerking van afgeschreven batterijen noodzakelijk.”

“Snelle oplaadtijden zouden de levensduur van de batterij kunnen ondermijnen,” zegt analist James Frith. Storedot benadrukt echter een oplossing te hebben gevonden om de degradatie van de batterij te voorkomen.

De kostprijs van de nieuwe autobatterijen is nog niet duidelijk. “Het gaat hier om een product dat eerder nog niet bestond,” benadrukt Myersdorf. “Dat maakt de prijsbepaling niet gemakkelijker. In ieder geval zal de technologie een belangrijke impact hebben op het leefmilieu.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks