Israëlische fiscus klist supermodel Bar Refaeli dankzij locatie van haar smartphone

De Israëlische superster Bar Refaeli is de zoveelste beroemdheid die verstrikt raakte in de eigen leugens eens haar handel en wandel door haar smartphonegebruik werd blootgelegd.

De Israëlische fiscus heeft met terugwerkende kracht de smartphonegegevens van supermodel Bar Refaeli en haar twee broers opgevraagd om bewijzen te verzamelen van fiscale fraude. Dat meldt de Israëlische zender Hadashot TV. De maatregel is volgens experts zeer uitzonderlijk omdat zulke methode meestal enkel wordt gebruikt bij zware misdrijven als verkrachting of moord.

Volgens de zender zal Refaeli eerstdaags worden aangeklaagd voor belastingfraude, meineed en het witwassen van geld.

Bar Refaeli geniet grote bekendheid in de Joodse Staat en is voornamelijk bekend om haar werk als model en haar voormalige relatie met de Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio (foto boven), met wie ze 2 jaar lang samen was. In 2015 huwde ze Adi Ezra, erfgenaam van een van de rijkste families in Israël. Het koppel heeft twee dochters.

Volgens de Israëlische fiscus heeft Refaeli gelogen over haar verblijfplaats, over de grote kortingen die ze kreeg en over dure geschenken die ze in ontvangst nam.


© Getty Images

Telefoonverkeer Bar Refaeli legde fraude bloot

In juni tekende ze nog verzet aan tegen een bijkomende belastingaanslag voor 23 miljoen shekel (5,4 miljoen euro), haar opgelegd omdat ze volgens de fiscus valselijk heeft beweerd tussen 2009 en 2012 niet in Israël te hebben geleefd, maar in de Verenigde Staten. Daar verbleef ze toen naar eigen zeggen in het huis van haar voormalige partner Leonardo Di Caprio.

Maar ondertussen bekwam de Israëlische fiscus gegevens over het telefoonverkeer van Refaeli in die periode, waaruit moet blijken dat ze zich wel degelijk in haar geboorteland bevond. Ze verbleef meestal in twee appartementen in Tel Aviv, die geregistreerd staan op naam van haar moeder en broer.

Het precedent van Shakira

De zaak vertoont gelijkenissen met die van de Colombiaanse zangeres Shakira. Die zou tussen 2012 en 2014 ruim 20 miljoen euro aan belastingen hebben ontdoken in Spanje, waar ze met haar echtgenoot, de topvoetballer Gerard Piqué en hun twee kinderen woont. 

Shakira Isabel Mebarak Ripoll, zoals de zangeres  officieel heet, zei in die periode het gros van de tijd op de Bahamas te hebben verbleven, waar ze in 2004 een huis kocht. Maar de Spaanse fiscus verzamelde bewijzen die dat tegenspreken. De ambtenaren reconstrueerden minutieus de handel en wandel van de zangeres en zeggen nu dat haar veelvuldig gebruik van sociale media aangeeft dat ze wel degelijk meer dan de helft van het jaar in Spanje verbleef. De Spaanse onderzoekers bezochten ook haar kapper in Barcelona.  Die gaf toe dat de zangeres ‘op zeer regelmatige tijdstippen’ haar kapsel in Barcelona liet doen. Dat terwijl ze naar eigen zeggen op de Bahamas verbleef. De fiscus zou ook in andere handelszaken gelijkaardige informatie hebben gekregen.

Shakira heeft die 20 miljoen ondertussen al wel aan de Spaanse fiscus overgemaakt. Niet als schuldbekentenis, maar omdat dit de enige manier is om daarna verzet aan te kunnen tekenen tegen een eventueel negatief vonnis.


© Getty Images

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20