Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Israëli’s hebben beeldtechniek die Alzheimer kan helpen voorspellen

Logo Business AM
Economie

21/08/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Wetenschappers van de Hebrew University of Jerusalem hebben een technologie ontdekt die in staat is om meer informatie te halen uit beelden van hersenscans. Die methode zal volgens de ontwikkelaars in de toekomst artsen wellicht de kans bieden om een aantal ziektes sneller te herkennen en te behandelen. Daarbij denken de wetenschappers onder meer aan Alzheimer, Parkinson of kanker.

Hersenscans kunnen momenteel uitsluitend beelden van het brein weergeven. De Israëlische wetenschappers zeggen echter dat hun technologie toelaat om op moleculair niveau te werken. Dat zou kunnen toelaten om in de hersenen vroegtijdig ziektes in ontwikkeling te detecteren.

Bloedtest

“Ons team is erin geslaagd om op basis van magnetische resonantiebeelden een diagnose-camera te bouwen die bijkomende informatie over de gezondheid van de hersenen kan opleveren,” zegt hoofdonderzoeker Aviv Mezer, professor neurowetenschappen bij de Safra Centre for Brain Sciences van de Hebrew University.

“Deze nieuwe manier om de beelden te lezen kan men best met een bloedtest vergelijken. Daarbij krijgen de artsen informatie over het aantal witte bloedcellen in het lichaam. Wanneer dat aantal hoger ligt dan normaal, zullen de artsen een gezondheidsprobleem vermoeden. Onze methode biedt vergelijkbare informatie voor de hersenen.”

“Wetenschappelijk onderzoek bij hersenen van overleden personen toont dat ziektes grote verschillen in de breinstructuur kunnen veroorzaken,” verduidelijkt Mezer. “Voorlopig kunnen deze vaststellingen echter alleen na de dood worden gedaan. Het is tot nu toe niet mogelijk om een gelijkaardig onderzoek uit te voeren bij levende patiënten.”

“Wij denken echter dat onze nieuwe methode daarvoor een oplossing zal kunnen bieden. Wij vermoeden dat de verkregen informatie duidelijke aanwijzingen van het begin van neurodegeneratieve ziekten zal kunnen weergeven terwijl de patiënten nog in leven zijn.”

Levenskwaliteit

De Israëlisch onderzoekers zeggen een moleculair overzicht van de hersenen te creëren. “Dankzij de nieuwe methode zal het mogelijk zijn om snellere en correctere diagnoses te stellen,” zegt Aviv Mezer. “Men zal dan ook onder meer in staat zijn een onderscheid te maken tussen een normaal verouderingsproces en een ziekte.”

“Dit zal ervoor zorgen dat de artsen sneller met een gerichte behandeling van start zouden kunnen gaan. Dat kan de patiënten helpen om langer een hogere levenskwaliteit te behouden.” De wetenschapper zegt dat het onderzoek de wetenschap ook kan helpen om een groter inzicht te verwerven in het verouderingsproces van het menselijke brein.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks